Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
BCG on mukana turvaamassa Itämeren tulevaisuutta 

Boston Consulting Group on mukana turvaamassa Itämeren tulevaisuutta 

Keltainen juttu merellä
Photo: Lasse Hendriks

Lisätietoja:

Viivi Kerri
Projektin johtaja
Boston Consulting Group
kerri.viivi@bcg.com

Teksti:

Boston Consulting Groupin (BCG) Helsingin toimisto lähti viime keväänä pelastamaan Itämerta yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa. BCG tuki säätiön työtä tavalla, joka oli heille luontevin eli tarjoamalla huippukonsulttien veloituksettoman työpanoksen, jonka avulla säätiölle rakennettiin uusi, vaikuttava strategia vuosille 2025–2030. 

Projektissa oli mukana viisihenkinen ryhmä, jonka vetäjänä toimi Viivi Kerri. Kerri on työskennellyt BCG:llä kuusi vuotta, joista kaksi Johannesburgin toimistolla Etelä-Afrikassa. Kerrin erityisosaamista ovat ympäristö- ja kestävyyskysymykset sekä energia-ala. 

“Halusimme lähteä mukaan John Nurmisen Säätiön strategiatyöhön, koska säätiön työ oli monelle jo entuudestaan tuttua. Meitä inspiroi säätiön upea työ Itämeren suojelemiseksi, ja halusimme olla osa tätä tarinaa”, Kerri kertoo.  

Itämeri on merkityksellinen kohde

Kerrin mukaan Itämeri on monelle BCG:n työntekijälle henkilökohtaisesti tärkeä asia – joukossa on veneilijöitä, mökkeilijöitä ja retkeilijöitä. Yrityksessä halutaan myös kannustaa uuden oppimiseen.  

“Itämerellä tehtävä työ voi antaa arvokkaita oppeja merien ekosysteemistä ja niiden globaaleista haasteista. Tämä voi olla tärkeää osaamista meille, kun puhumme kansainvälisten asiakkaiden kanssa.” 

Konsulttien työhön kuului kartoittaa säätiön toimintaympäristö, haastatella kymmeniä eri alojen asiantuntijoita kulttuurivaikuttajista lukuisiin tutkijoihin, poliitikkoihin ja toimittajiin. Taustahaastattelujen jälkeen tiimi muodosti kuvan siitä, kuinka säätiö voi seuraavalla viisivuotiskaudellaan parantaa Itämeren tilaa mahdollisimman vaikuttavalla tavalla. 

ihmisiä rannalla
Boston Consulting Groupin Teemu Ruska, Viivi Kerri ja Alli Rytsölä Itämeren äärellä. Kuvasta puuttuvat säätiön strategiatyöhön myös osallistuneet Ib Löfgren ja Julia Vasama. 

Puolueeton näkökulma

BCG:n tekemä selvitys Itämeren suojelun kontekstista oli laaja. Projektin työryhmä tarjosi arvokkaita säätiön ulkopuolisia näkökulmia uuden strategian valmisteluun.

”Jaoimme heti alussa saman tilannekuvan, mikä teki yhteistyöstä helppoa. BCG:n tiimillä oli erinomaiset keinot keskustella myös haastavista kohdista niin, että prosessissa päästiin eteenpäin”, toteaa säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Keskittyminen tuotantoketjuihin

Itämeren suojeluun liittyvät helpoimmat ratkaisut on toteutettu jo 2000-luvun puolessa välissä, kun suuret pistekuormittajat, kuten Pietarin jätevesipuhdistamoiden päästöt saatiin kuriin. Jäljellä ovat monimutkaisemmat ongelmat, kuten maataloudesta tuleva hajakuormitus.

”Nyt on tarkasteltava laajemmin koko arvoketjua. Ei enää riitä, että keskitytään pelkästään mereen, vaan meidän on mentävä sinne, mistä saasteet ja ongelmat alkavat eli pelloille ja metsiin. Tämä tekee Itämeren pelastamisesta samalla sekä haastavan että kiinnostavan”, Kerri kertoo.

Strategiatyön aikana yksi suurimmista oivalluksista oli ymmärrys siitä, kuinka laajasti yritykset ovat sidoksissa Itämereen. ”Kun katsomme yritysten arvoketjuja, on selvää, että satamat ja laivat liittyvät mereen, mutta Itämeren tilaan vaikuttavat monet sektorit, jotka eivät suoraan toimi rannikolla tai meren parissa.” Tämä oivallus on erityisen ajankohtainen kaikille yrityksille, kun EU kiristää säädöksiä ja yritysten on tehtävä vastuullisia tekoja. 

Keinoja on – nyt on aika toimia

”Keinoja Itämeren suojelemiseksi on paljon, mutta suurin haaste on niiden skaalautuminen. Teknisiä ratkaisujakin on jo olemassa ja lisää tulossa, mutta ongelma on siinä, kuinka saadaan poliittiset ja taloudelliset insentiivit kohdilleen, jotta nämä ratkaisut saadaan otettua laajemmin käyttöön”, Kerri pohtii.

Hänen mukaansa yritykset voivat olla tässä avainasemassa ja edistää muutosta sekä toimia suunnannäyttäjinä.

Vaikka Itämeren tila on vakava, prosessin aikana löytyi myös toivoa. ”Se, että meillä on jo olemassa ratkaisut, tuo toivoa. Ihmiset, jotka ovat mukana tässä työssä, ovat todella omistautuneita, ja heidän intohimonsa ympäristöä kohtaan on tarttuvaa”, Kerri sanoo. “Nyt meidän täytyy vain saada ihmiset ja yritykset ymmärtämään, että Itämeri ja sen luonto eivät odota.”

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Further Reading

Haku