Meriajokas kukoistaa tulevaisuuden utopioissa Helsinki Biennaalissa 2025

Lisätietoa
Helsinki Biennaali 2025 on pian täällä: kuvataidetapahtuma levittäytyy eri puolille Helsinkiä 8.6.–21.9. John Nurmisen Säätiö on tapahtuman teoskumppani ja tukee norjalaisten LOCUS-taiteilijoiden, Thale Blix Fastvoldin ja Tanja Thorjussenin, teostuotantoa. Tulevassa teoksessaan LOCUS on kuvitellut meriajokkaalle toivorikkaan ja utopistisen tulevaisuuden, jossa se kukkii ja kukoistaa Itämeressä.
Kuvittelemalla utopistisia tulevaisuuksia, joissa meriajokasniityt kukoistavat, LOCUS-taitelijoiden Thale Blix Fastvoldin ja Tanja Thorjussenin tavoitteena on korostaa meriajokkaan ja merten hyvinvoinnin tärkeyttä.
”Meriajokkaan rooli elinympäristönä on sama kuin maanpäällisillä niityillä: ne ovat täynnä elämää, ja kuten lastentarhat, ne tarjoavat suojaa kaloille ja muille meren eliöille. John Nurmisen Säätiö, jonka tavoitteena on Itämeren pelastaminen, on yhteistyökumppanimme taiteellisessa tutkimuksessamme. Säätiö jakaa meille arvokasta tietoa meriajokkaasta, sen ennallistamisesta ja Itämeren nykyisistä olosuhteista”, Fastvold ja Thorjussen kertovat.
Meriajokas on Itämeren avainlaji ja viihtyy hiekkaisilla merenpohjilla. Meriajokasniityt ovat kuitenkin vähentyneet ja jopa vaarassa kadota. Eniten meriajokkaita uhkaa liiallisesta ravinteiden määrästä johtuva rehevöityminen. Meriajokaspohjat onkin tällä hetkellä luokiteltu vaarantuneeksi luontotyypiksi.
Taiteellista tutkimusta ihmiskeskeisten maailmankuvien muuttamiseksi
LOCUS tekee performansseja ja julkista taidetta ekofeministisistä lähtökohdista. LOCUSin taiteellisessa tutkimustyössä tarkastellaan, millaisia reaktioita ilmastonmuutoksen kaltaiset ympäristöongelmat saavat aikaan ihmisissä ja toisaalta, miten tämä vaikuttaa ihmisten luontoyhteyteen.

”Näemme siirtymän ihmiskeskeisestä maailmankuvasta kohti laajempaa, enemmän kiertokulkua ja tasapainoa korostavaa elämäntapaa ja maailman ymmärtämistä. Tämä tarkoittaa kaikkien luonnon osa-alueiden kunnioittamista maalta vesistöihin. Näemme Itämeren, joka kukoistaa ja kukkii rauhanomaisessa luonnon runsaudessaan”, taiteilijat kuvailevat.
Kolmannen biennaalin teema, Suoja, on saanut inspiraationsa vuosikymmeniä ilman ihmisasutusta olleesta Vallisaaresta. Se kiinnittää huomion ihmiskunnan ja luonnon väliseen herkkään suhteeseen.
”Suoja-teema liittyy läheisesti työhön, jota olemme tehneet jo vuosien ajan. Olemme esimerkiksi luoneet ekofeministisiä pölyttäjäpuutarhoja ja työskennelleet inhimillistä laajemman maailman, kuten jokien, puiden, meriajokkaiden ja pölyttäjien kanssa”, taiteilijat kertovat.
Helsinki Biennaali 2025 järjestetään 8.6–21.9. Vallisaaressa, HAM Helsingin taidemuseossa ja Esplanadin puistossa Helsingin keskustassa.
Kaikki 37 taiteilijaa on nyt julkistettu, ja voit tutustua heihin Helsinki Biennaalin verkkosivuilla helsinkibiennaali.fi.
