Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Ensimmäiset meriajokkaan siirtoistutukset toteutettiin Meriniitty-hankkeessa

Ensimmäiset meriajokkaan siirtoistutukset toteutettiin Meriniitty-hankkeessa

Istutettuja meriajokaspistokkaita Läntisellä Suomenlahdella
Istutettuja meriajokaspistokkaita Läntisellä Suomenlahdella. Kuva: Joonas Hoikkala / Metsähallitus

Lisätietoja

Läntiselle Suomenlahdelle istutettiin ensimmäiset pistokkaat kesäkuun alussa. Istutettujen meriajokaspistokkaiden kasvun seuranta tehdään elokuussa. Istuttamalla meriajokkaita palautetaan paikallista monimuotoisuutta, sillä meriajokasniityt toimivat elinympäristönä monille muille lajeille.

Meriniitty-hankkeen ensimmäiset istutukset on saatu toteutettua Läntiselle Suomenlahdelle Hangon edustalle. Säätiömme ja Metsähallituksen Luontopalvelujen hankkeessa ennallistetaan meriajokaspohjia ja palautetaan näin paikallista monimuotoisuutta.

”Haastavista tuuliolosuhteista huolimatta työt saatiin hyvin käyntiin ja meriajokkaita istutettiin pari sataa versoa”, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Joonas Hoikkala Metsähallituksen Luontopalveluista.

Meriajokas on yksi Itämeren avainlajeista, sillä sen muodostamat laajat ja tiheät merenpohjan niityt tarjoavat ravintoa ja suojaa kymmenille Itämeren lajeille. Se on kuitenkin monin paikoin hävinnyt rehevöitymisen, ruoppauksen ja rantarakentamisen seurauksena.

Meriajokasniittyjen ennallistaminen on Suomessa melko uutta, joten istutuksia tehdään vielä pilotoiden ja istutettujen niittyjen kasvua ja menestymistä tiiviisti seuraten. Seuraava istutus ja edellisten istutusten seuranta tehdäänkin jo elokuussa.

Istutus tapahtuu keräämällä pistokkaita elinvoimaiselta niityltä, ja istuttamalla ne uudelleen sellaiselle kohteelle, jolta meriajokas on kadonnut. Meriajokaspohjat ovat uuden luonnonsuojelulain mukaisesti suojeltu luontotyyppi, joten pistokkaiden keräämiseen tarvitaan viranomaisen lupa.

Meriniittyjen ennallistamista on tutkittu Ruotsin rannikolla, ja tuoreet tulokset ovat rohkaisevia: esimerkiksi helmikuussa julkaistu Göteborgin yliopiston tutkimus osoitti, että biologinen monimuotoisuus voi palata istutetulle niitylle nopeasti: jo kahdessa kasvukaudessa tutkimuksessa istutetulla niityillä oli lähes yhtä suuri määrä selkärangattomia eläimiä kuin luonnon niityillä.

Uusia ennallistamiskohteita kartoitetaan vapaaehtoisten kanssa

Metsähallituksen meriluonnonsuojelutiimi on viime vuosina siirtoistuttanut meriajokkaita valtion suojelualueilla. Seurantatulosten perusteella istutukset ovat säilyneet, ja osassa kohteista meriajokas on muodostanut uutta tiheää kasvustoa.

Tulevaisuudessa hankkeessa toteutettavat istutukset tehdään ensisijaisesti valtion suojelualueiden ulkopuolella. Näin saadaan monimuotoisuutta palautettua ja elinympäristöverkostoa laajennettua uusille alueille. Kartoituksen ja avulla on kerätty tietoa lukuisista kohteista, joille meriajokasta voisi potentiaalisesti istuttaa. Jokainen kohde on kuitenkin arvioitava ennen istutusten tekemistä. Tänä kesänä uusien istutuspaikkojen kartoitusta toteutetaan yhteistyössä sukellusseura H2O:n kanssa.

“Vapaaehtoisten sukeltajien apu on erittäin tervetullutta, sillä alustavasti sopivaksi arvioituja paikkoja on paljon, ja niiden läpikäynti vie paljon aikaa. Sukeltajien keräämien havaintojen avulla voidaan valita meriajokkaalle parhaat kasvupaikat tulevia istutuksia varten”, kertoo John Nurmisen Säätiön erityisasiantuntija Miina Mäki.

Millainen luontotyyppi on meriajokaspohja? Lue lisää Meriniitty-hankkeestamme:

Meriajokas Itämeren pohjassa
Hankkeet
Meriniittyhanke

Palautamme Itämeren avainlajin meriajokkaan muodostamia vedenalaisia niittyjä alueille, joilta ne ovat kadonneet.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku