Ympäristöhuippukokous osallistaa nuoria luonto- ja ilmastopolitiikan tekoon
Lisätietoja
Nuorten luonto- ja ilmastoryhmä NUOLI
nuoli@nuorisoala.fi
Nuorten ympäristöhuippukokous, 25.–26.10., tuo yhteen nuoria eri puolilta Suomea käsittelemään ajankohtaisia luonto- ja ilmastokysymyksiä. Kokouksen tavoitteena on vahvistaa nuorten ääntä keskusteluissa päättäjien kanssa, lisätä ympäristötietoisuutta ja edistää nuorten tekemää monikanavaista viestintää. Tapahtumassa tuotetaan Suomen hallitukselle osoitettava julkilausuma.
Kahden vuoden välein järjestettävän ympäristöhuippukokouksen järjestää valtioneuvoston alainen Nuorten luonto- ja ilmastoryhmä, NUOLI. Syksyn 2024 ympäristöhuippukokous on jatkumoa aiemmin järjestetyille ilmastohuippukokouksille.
Ympäristöhuippukokoukseen Espoon Nuuksiossa osallistuu satoja nuoria, järjestötoimijoita, aktiiveja ja päättäjiä eri puolilta Suomea.
NUOLIssa viestintää tekevän Liina Huttusen, 23, mukaan erityisen tärkeää on muiden nuorten kohtaaminen.
”Tässä polarisaation ajassa on hienoa, että nuoret eri taustoista voivat tulla yhteen oman tulevaisuutensa sekä ilmasto- ja ympäristökysymysten ääreen etsimään yhteisiä ratkaisuja. Lähdin NUOLIin mukaan, koska mulle tällä hetkellä kaikista tärkein asia on se, että ympäristön ja ilmastonmuutoksen tuhoisia vaikutuksia meille ihmisille ja muille lajeille voitaisiin jotenkin vielä ehkäistä tai vähentää”, Huttunen kertoo.
Nuorten ääni kuuluviin
NUOLIn tehtävänä on tukea ministeriöitä nuorten osallistamisessa suunnittelu- ja toteutustyöhön. Ryhmän ensimmäinen kaksivuotinen toimikausi alkoi vuonna 2023.
Toimintakauden pääteemat ovat metsät ja biodiversiteetti, kestävä ruokajärjestelmä, hyvä elämä planeetan rajoissa ja ilmastonmuutos. Ympäristöhuippukokouksen työpajojen aiheet kietoutuvat näiden ympärille.
Työpajoissa korostuu käytännönläheisyys: niissä muun muassa perustetaan pienoiskokoisia kansallispuistoja, tuotetaan manifesti ja kuvataan videota ruuantuotannon tulevaisuudesta.
Tapahtumassa tuotetaan Suomen hallitukselle osoitettava julkilausuma, joka täydentää vuonna 2023 tehtyä ilmastohuippukokouksen julkilausumaa. Huippukokouksessa on myös ministeriöiden järjestämiä työpajoja, joiden kautta nuoret pääsevät vaikuttamaan työn alla oleviin hallitusohjelmaan kuuluviin strategioihin.
”Odotan huipparilta erityisesti Suomen nuorten yhteistä julkilausumaa, jota työstetään ensin perjantain järjestöpäivässä ja lauantaina työpajoissa kaikkien 400 osallistujan kesken. Toivon, että julkilausumassa nostettuja politiikkaehdotuksia käydään aidosti läpi ja että meidän nuorten ääni tulee kuuluviin meidän omaa tulevaisuutta koskevassa ympäristö- ja ilmastopolitiikassa”, Huttunen toteaa.
Vaikuttamisen väyliä on monia
Ympäristökysymysten parissa voi toimia monin tavoin, yhdistämällä omia kiinnostuksenkohteitaan ja osaamistaan luonto- ja ilmastoasioiden ajamiseen. Vaikuttaa voi muun muassa järjestöjen kautta, keskustelemalla ja toimimalla omissa yhteisöissä, kirjoittamalla, kuvaamalla, osallistumalla talkootyöhön tai mielenilmauksiin, viestimällä somessa tai vaikka musisoimalla.
Ympäristöhuippukokous tarjoaa mahdollisuuden tutustua nuoriin ympäri Suomen – kuulla muiden näkemyksiä ja kokemuksia ympäristökysymysten tiimoilta.
”Julkista keskustelua käydään useimmiten joko nuorista tai nuorille. Samalla kuva nuorten vaikuttamisesta näyttäytyy mustavalkoisena: joko istutaan kadulla tai puhelimella. Tulevaisuuden vaikuttajat ja päättäjät ovat kauhistelun, ihailun tai neuvonnan kohteita. Yhteiskunnallista keskustelua niin ympäristö- kuin muistakin aiheista pitäisi käydä nykyistä huomattavasti enemmän nuorten kanssa”, toteaa Säde Mäkipää, John Nurmisen Säätiön viestinnän asiantuntija.
Mäkipää osallistuu la 26.10. Nuuksiossa järjestettävään kokouksen paneelikeskusteluun: Miten maailma muutetaan?
Ympäristöhuippukokousta tukee YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimuksen nuorten edustusto, YONGO. Tapahtumalla on virallinen ’Local Conference of the Youth’ (LCOY) -status. Paikallisia ja alueellisia COY-kokouksia järjestetään ennen YK:n COP-kokouksia.
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.