Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Baltic Jazz juhlii Saaristomerta

Archipelago Sea Jazz -festivaalisarja kietoo yhteen jazzmusiikin ja Saaristomeren ainutlaatuisen vetovoiman

Baltic Jazz -juliste kiinnitettynä seinään
Baltic Jazz -festivaalia on järjestetty Taalintehtaalla vuodesta 1987 lähtien. Kuva: Kiira Suoranta

Kirjoittaja

Kiira Suoranta

Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjaan kuuluvaa Baltic Jazzia vietettiin 8.–10. heinäkuuta Taalintehtaalla. Itämeren luonnon ja kulttuuriperinnön pelastaminen kulkevat käsi kädessä ja tänäkin vuonna festivaalivierailla on mahdollisuus tukea Itämeren pelastustyötä.

Taalintehtaan kirjaston kirjastonhoitaja Susanna Aarvan mukaan Taalintehtaalla kulttuuri ja ihmiset ovat aivan omanlaisiaan.

”Se näkyy ja kuuluu kaikkialla.”

Ehkä juuri siksi Baltic Jazz -festivaali on löytänyt kodin täältä, Turun ja Hangon välissä Saaristomerellä lepäävän saaren lounaiskärjestä.

Baltic Jazz -festivaalia on järjestetty Taalintehtaalla, Kemiönsaaressa jo 34 vuotena. Paikalliset Kaj ja Magi Kulla järjestivät ensimmäisen Baltic Jazz -tapahtuman vuonna 1987.

”Sen jälkeen Baltic Jazz on kasvanut tästä pienimuotoisesta tapahtumasta, mutta on silti onnistunut säilyttämään alkuperäisen lämminhenkisyytensä ja kotoisan tunnelman”, Baltic Jazzin toiminnanjohtaja Alexandra Lönnström sanoo.

Suuri osa festivaalin kävijöistä saapuu Taalintehtaalle veneellä. Baltic Jazzin järjestäjät tekevät tiivistä yhteistyötä Taalintehtaan vierasvenesataman kanssa. Kuva: Kiira Suoranta

Vuoden 2022 Archipelago Sea Jazz -festivaalikesän avannut Baltic Jazz käynnistyi perjantaina 8. heinäkuuta. Musiikin lisäksi avajaisperjantain ohjelmaan kuului kirjallisuusilta, joka järjestettiin Taalintehtaan kirjaston ja John Nurmisen Säätiön yhteistyönä. Taalintehtaan kirjastotoimenjohtaja Eija Sjöblomin mukaan kirjallisuusillalla on pitkät perinteet: iltoja on järjestetty jo kolmisenkymmentä vuotta, lähes Baltic Jazzin alkuajoilta saakka. Osallistujia on vuosien kuluessa ollut laidasta laitaan, aina maailmantähdistä ja Nobel-kirjailijoista lähtien.

Perjantain kirjallisuusilta järjestettiin itämerellisessä tunnelmassa, kun Kalastajien kyydissä Itämerellä -teoksesta (John Nurmisen Säätiö 2022) saapuivat keskustelemaan kirjailija Jukka Ahonen, paikallinen kalastaja Börje Holmberg sekä kalastusbiologi Malin Lönnroth Kalatalouden keskusliitosta.

Vaihtuvien kirjailijavieraiden lisäksi kirjallisuusillan perinteeseen kuuluu oleellisena osana myös tilaisuuden aloittava musiikkiesitys, kirjastonhoitaja Susanna Aarva kertoo. Tänä vuonna musiikista vastasi lauantaina myös Baltic Jazzeilla esiintynyt jazzkitaristi Olli Soikkeli.

Paraisilta kotoisin oleva She’s Leaving Home soittaa The Beatles-yhtyeen musiikkia uusin sovituksin. Kuva: Kiira Suoranta

Baltic Jazz on yksi neljästä Archipelago Sea Jazz -kokonaisuuteen kuuluvasta festivaalista. Archipelago Sea Jazz ja John Nurmisen Säätiö ovat tehneet yhteistyötä jo kolmen vuoden ajan, aivan festivaalikokonaisuuden alkuhetkistä lähtien. John Nurmisen Säätiön juuret ovat Itämeren rikkaan kulttuuriperinnön säilyttämisessä, Itämeren suojelu taas on kulttuurin ja musiikin ohella yksi Archipelago Sea Jazzin ydinarvoista. Itämeren luonnon ja kulttuuriperinnön pelastaminen kulkevat käsi kädessä: jos meri kuolee, ei jäljelle jää kulttuuria, josta huolehtia ja jonka tarinoita kertoa.

”Emme olisi Baltic Jazz ilman Itämerta. Ympäristö ja Itämeri huomioidaan festivaalin suunnittelussa, ja pyrimme toteuttamaan festivaalia mahdollisimman ympäristöystävällisesti”, Alexandra Lönnström kertoo.

Suuri osa festivaalin kävijöistä saapuu Taalintehtaalle veneellä. Baltic Jazzin järjestäjät tekevät tiivistä yhteistyötä Taalintehtaan vierasvenesataman kanssa, joka on nimetty Roope-satamaksi. Roope-satamaohjelma on Pidä Saaristo Siistinä ry:n suomalaisille venesatamille suunnittelema ympäristöohjelma, jonka tavoitteena on kehittää kaiken kokoisia venesatamia erityisesti ympäristönäkökulmat ja turvallisuusasiat huomioiden. Samalla satamien käyttäjiä ohjataan ympäristöystävälliseen toimintaan.

”Tuemme myös muiden toimijoiden suojelutyötä. Archipelago Sea Jazz -festivaalisarjan puitteissa rakennamme Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, ja ympäristökumppaneinamme toimivat John Nurmisen Säätiö ja Pidä Saaristo siistinä ry”, Lönnström kertoo.

Festivaalikansalla on mahdollisuus tukea John Nurmisen Säätiön Itämerityötä tekemällä vapaaehtoinen lahjoitus konserttilippujen oston yhteydessä kaikilla neljällä Archipelago Sea Jazz -festivaalilla.

”Archipelago Sea Jazz muistuttaa meitä nautinnoista saaristossa ja siitä, kuinka tärkeää on säilyttää sen monimuotoisuus myös tulevaisuudessa”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Ergardt toteaa.

Kuva: Kiira Suoranta

Seuraava Archipelago Sea Jazz -kokonaisuuteen kuuluva festivaali, Korpo Sea Jazz, järjestetään Korppoossa, Turun saaristossa 20.–24. heinäkuuta. Musiikin lomassa voi myös heittäytyä oppimaan jotain uutta, kun lauantaina 23. heinäkuuta saaristokeskus Korpoströmissä kokoonnutaan keskustelemaan limisaumaveneistä hyödyn ja huvin näkökulmasta.  Limisaumaveneistä kertovat puuveneaktiivi Bosse Mellberg, Itämereen perehtynyt kulttuurientutkija Jaana Kouri ja vapaa-ajanpurjehdukseen erikoistunut historiantutkija Lauri Kaira.

Turku Sea Jazzia vietetään 27.–30. heinäkuuta. Festivaaliviikonloppu alkaa John Nurmisen Säätiön kanssa yhteistyössä järjestettävällä pääsymaksuttomalla tapahtumalla Kirkkopuiston Terassilla. Tapahtuman musiikista vastaa kolmea sukupolvea ja kolmea Pohjoismaata edustava kvartetti The Father, The Sons & The Junnu. Konsertin tauolla, kello 19 alkaen, järjestetään itämerellinen keskustelutilaisuus, jossa ajankohtaiset ympäristötutkimuksen, kalastuksen ja ympäristöpolitiikan asiantuntijavieraat keskustelevat kaloista, kalastamisesta ja Itämeriystävällisestä ruoasta.

Jazzkesän päättää elokuun 5.–6. päivinä Maarianhaminassa järjestettävä Åland Sea Jazz.

Festivaaliliput myy Tiketti.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku