Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Hankkeet
Tuntematon Itämeri

Tuntematon Itämeri

Tuntematon Itämeri -hanke törmäytti taiteilijat ja tieteentekijät sekä yleisön pohtimaan suhdetta Itämereen. Kesällä 2023 Suomenlinnaan rakennettu näyttely tavoitti yli 11 000 ihmistä ympäri maailman.

Tavoite
Herättää yleisöjä pohtimaan omaa suhdettaan Itämereen taiteen avulla.
Aikataulu
2022-2023
Lokaatio
Suomi
Levyhalli ja ripustus
Suomenlinnan Telakan Levyhallissa järjestetty Tuntematon Itämeri -näyttelyn ripustuksessa käytettiin koko tila hyödyksi. Kuva: Petri Anttila

Lisätietoja:

Sukellus tuntemattomaan

Tuntematon Itämeri laajensi John Nurmisen Säätiön Itämeren pelastusoperaatiota hyödyntämään taiteen keinoja meriluonnon- ja kulttuurin säilyttämiseksi tuleville sukupolville. Taiteen kautta on mahdollista lähestyä tuntematonta ihmisessä ja meressä tavoilla, jotka luovat toivoa ja mahdollisia tulevaisuuksia ilmastokriisin, luontokadon ja levottoman maailmanpoliittisen tilanteen keskellä.

Suomenlinnan Levyhallissa järjestetty näyttely oli seitsemän taiteilijan yhteisnäyttely ja vuoropuhelu Itämeren puolesta.Taiteilijat Jan Eerala, Kaisu Koivisto, Anna Nykyri, Meeri Koutaniemi, Renja Leino, Arja Renell ja Raimo Sundelin loivat Levyhalliin moniäänisen, Itämerestä kertovan näyttelyn ja aistikokonaisuuden. Kipinän näyttelyn tuottamiseen antoi valokuvaaja Meeri Koutaniemi, joka halusi lähteä tutkimaan suomalaisten suhdetta Itämereen.

Hankkeen tuotannosta ja koordinoinnista vastasi John Nurmisen Säätiö yhteistyössä näyttelyn kuraattorin Henna Paunun (Espoon modernin taiteen museo EMMA) ja tilasuunnittelijan Kati Lukan (Suomen Kansallisteatteri) kanssa. Näyttelyn pääkumppaneita olivat Suomenlinnan hoitokunta, AV suunnittelusta ja toteutuksesta vastannut Sun Effects Oy sekä kuvatulosteista vastannut Novela Oy.

Innoittajana Itämeren ekologinen tila

Osa taiteilijoista yhdisteli teoksissaan taidetta ja tiedettä: Arja Renellin Stressed Herring käsitteli Itämeren silakan elämää ja sitä koskevaa tutkimusta Seilin saarella sijaitsevalla Turun yliopiston merentutkimusasemalla. Kaisu Koiviston ja Anna Nykyrin Turkoosi-videoprojisoinnissa Itämeren veden väriin vaikuttavat epäpuhtaudet, rehevöityminen ja sinilevä. Teoksessa on hyödynnetty Itämeren tilasta kertovia tutkimustuloksia.
“Itämeren rannoilla näkyvät muutokset ja niiden aiheuttajat kiinnostavat minua. Turkoosi-videoinstallaation myötä pääsin yhdessä työparini Anna Nykyrin kanssa tutustumaan konkreettisesti esimerkiksi vieraslajeihin ja rantavesien rehevöitymiseen sekä siihen, miten ja miksi ne ilmenevät”, kertoo Kaisu Koivisto.
Renja Leinon videoteos Generations of Joy toi mieleen lapsuuden kesät ja lähes loputtomalta tuntuvan meressä pulikoinnin riemun. Darling Sea taas on edellisen vastakohta: pelkoa herättävät meri luonnonvoimana sekä ihmisen aiheuttamat ongelmat, kuten muovi ja sinilevä.
Valokuva- ja videoteosten lisäksi Levyhallin täyttää Jan Eeralan ääniteos Joutsenlaulu, joka otti tilan haltuun kokonaisvaltaisesti.

Kesänäyttely Levyhallissa

Näyttely avautui yleisölle 17. toukokuuta 2023 ja oli avoinna 15. syyskuuta saakka. Kävijöitä oli kesän aikana noin 11 000 henkilöä eri maista Etelä-Amerikasta Eurooppaan, Japanista Australiaan ja Uuteen-Seelantiin saakka.

John Nurmisen Säätiö käsitteli ”tuntematonta Itämerta” monin tavoin ja eri yhteistyökumppanien kanssa. ”Tuntematon Itämeri -teema kutsuu meidät tutkimaan omaa suhdettamme mereen, kehittämään merenlukutaitoamme. Toivon, että me kaikki pohtisimme, mitä omalla toiminnallamme merelle aiheutamme. Kannustan jokaista etsimään itsestään merenpelastajan, joka ryhtyy sanoista tekoihin”, sanoi John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt näyttelyn avajaisissa. 

Tapahtumia ja tilaisuuksia

Kesän alussa lapsille ja nuorille järjestettiin kaksi viikon mittaista päiväleiriä Suomenlinnassa. Yhteistyökumppanina toimi Helsingin Taiteilijaseura. Heidän kanssaan järjestettiin myös kaksi lapsi-vanhempi työpajapäivää Tvärminnessä.
Itämeripäivänä Levyhallissa järjestettiin yleisöopastuksia sekä valokuvaaja Raimo Sundelinin ja kuraattori Henna Paunun keskustelu.

Yhteistyössä Viapori Jazzin kanssa tuotettiin Merimelu-esitys, jossa Suomenlinnan koulun oppilaat esittivät musiikkia saarelle rantautuneista roskista. Esityksen koordinoinnista ja tuotannosta vastanneet muusikot Samuli Kosminen ja Jusu Berghäll esiintyivät elokuun lopussa yhdessä lasten kanssa maksuttomassa konsertissa Levyhallissa sekä Itämeripäivänä Espan lavalla.

Kesän mittaan näyttelyyn kävi suuren yleisön lisäksi tutustumassa työyhteisöjä ja sidosryhmiä, myös merentutkijoita ja eri alojen taiteilijoita. Jaettu huoli Itämeren tilasta ja ymmärrys ekologian ja kulttuurin välisen vuoropuhelun merkityksestä loi toivoa ihmisen ja meren suhteen paranemisesta.

Konserttiyleisöä näyttelytilassa
Kuva: Maarit Kytöharju/Viapori Jazz

Vastuullinen tapahtuma

Tuntematon Itämeri -näyttelyn toteutustapa oli ekologinen, eikä näyttelystä syntynyt kierrätykseen kelpaamatonta jätettä. Kaikki näyttelyn rakentamisesta vastaavat toimijat olivat sitoutuneet toteuttamaan ympäristöystävällisiä ratkaisuja, kuten Suomenlinnan hoitokunnan laatima kestävän matkailun strategia edellyttää. Näyttely täytti MyHelsingin Vastuullisen tapahtuman kriteerit.
Viiden taitelijan sekä kuraattorin haastattelut julkaistiin instagramissa John Nurmisen Säätiön tilillä.

Yhteistyössä

Helsingin Taitelijaseura
Tvärminnen eläintieteellinen asema
Sun Effects
Viapori Jazz
Suomenlinnan hoitokunta
Novela Oy
Skanska Rental

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku