Hyppää sisältöön

Vitebsk-hanke

Säätiö aloitti yhteistyön Vitebskin vesilaitoksen kanssa vuonna 2014, tarkoituksenaan tehostaa fosforinpoistoa kaupungin jäteveden puhdistamolla niin, että päästään Itämeren suojelukomission HELCOMin suositustasoon eli enintään 0,5 mg fosforia litrassa lähtevää jätevettä. 

Tavoite
Vitebskin jätevedenpuhdistamon fosforinpoiston tehostaminen.
Aikataulu
2017–2018
Tilanne
Valmistunut
Lokaatio
Vitebsk

Puhdistamolle hankittiin vuonna 2014 EU:n tuella tehostettuun fosforinpoistoon tarvittava laitteisto. Valko-Venäjä ei kuitenkaan ole EU:n eikä Itämeren suojelukomission jäsen. Vesilaitoksella ei ole taloudellisia mahdollisuuksia poistaa fosforia EU:n ja HELCOMin vaatimusten mukaisesti, koska kansalliset normit eivät sitä edellytä. Siksi säätiö ja vesilaitos päättivät vuonna 2015 aloittaa hankkeen, jossa kurotaan umpeen ero valkovenäläisten vaatimusten ja HELCOMin suositustason välillä tukemalla riittävän saostuskemikaalimäärän hankintaa. Näin voidaan vähentää jopa 46 tonnia vuotuista fosforikuormaa, joka päätyy Väinäjoen kautta Itämereen. 

Hankkeessa säätiö kompensoi Vitebskin vesilaitokselle puolet jokaisesta ostetusta kemikaalierästä ja vesilaitos maksaa itse toisen puolikkaan. Kompensaatio tehdään ostotositteita ja rahtikirjoja vastaan. 

Vitebskin hanketta rahoittamalla jo useat suomalaiset vesilaitokset ovat kompensoineet oman, jäteveden puhdistuksen jälkeen Itämereen päätyvän ravinnekuormansa. Hanke toteutettiin vuosina 2017–2018. 

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku