Hyppää merenpelastajien kyytiin – kuuntele podcast M/S Itämeri
Minkälaisen sopan kalastaja keittää ensitreffeille?
Mikä on M/S Itämeren myrkyllisin cocktail ja mitä se maksaa?
Hyppää kyytiin. Ja varoitus, tämä ei ole mikään huviristeily, etkä pääse edes diskoon.
Itämeri kätkee aaltojen alle upeita meriajokasniittyjä, jääkaappeja, miinoja ja lannoitteita. M/S Itämeri on merenpelastajien alus, jolta sukelletaan pinnan alle katsomaan, miten elämä maan päällä vaikuttaa Itämereen.
Kuuden jakson mittaisella merimatkalla pääset seilaamaan asiantuntijoiden kanssa sinilevälautoilla, lapioimaan lannoitteita satamissa ja sukeltamaan meren hautausmaalle.
John Nurmisen Säätiön Maija Soljanlahti ja Säde Mäkipää tarjoavat kemikaalicocktailin, jollaista et laivan baarista saa.
M/S Itämeri on kuunneltavissa Spotifyssa, iTunesissa ja Suplassa. Podcastin tuottaa Jaksomedia.
Jakso 1: Merihirviöistä suurin
Tässä jaksossa puhutaan siitä, minkälaisia vaaroja pinnan alla piilee. Kauppalaiva s/s Leena katosi toisen maailmansodan jälkeen Gotlannin edustalla. Mitä sille tapahtui? Entä miksi ihminen valuttaa veteen vaarallisia aineita, joiden tuhovoimaa ei vielä kunnolla tunneta?
Merenpelastajien hytissä vieraina ovat John Nurmisen Säätiön kokoelmapäällikkö Maria Erkheikki ja projektipäällikkö Juulia Suikula.
Jakso 2: Kuuman meren äärellä
Toukokuussa Itämeren rannoilla uimavesi on ollut poikkeuksellisen lämmintä. Viime kesänä äärimmäiset helleaallot pyyhkäisivät merten yli. Kärsiikö Itämeri seksihelteestä? Säde ja Maija pohtivat, kuinka ihminen ja siika selviytyvät kuumenevissa oloissa, ja kuinka holtittomasti sinilevä voi lisääntyä.
Merenpelastajien hytissä vieraina ovat planetaarisen terveyden lääkäri Mikaela Grotenfelt-Enegren sekä meteorologi ja kirjailija Kerttu Kotakorpi.
Jakso 3: Käykö kukaan koukkuun?
Ravintolasta ja kalatiskiltä saa entistä vähemmän kotimaista kalaa. Se ei ole sattumaa, sillä osa Itämeren kalalajeista on ahdingossa. Samalla tyhjenevät myös kalastajien pyydykset. Säde ja Maija selvittävät, miten käy silakan, hauen ja ahvenen kutupaikkojen, kun luontokato etenee Itämeressä.
Merenpelastajien katiskassa uuden ajan kalastaja Otto Cichoracki eli @kalastajanmaailma ja meribiologi Miina Mäki John Nurmisen Säätiöstä.
Jakso 4: Hautausmaa, museo ja kaatopaikka
Meri on täynnä maalta kadonnutta: ostoskärryjä, samppanjapulloja, piipunpalasia ja ruumiita. Itämeren pohjassa sijaitsee museo, hautausmaa ja kaatopaikka.
Maija kaivelee pohjamutia ja etsii viestejä menneisyydestä. Säde selvittää, mikä on Itämeren yleisin roska, ja miten se päätyy ihmiskehoon.
Muoviroskaa naaraamassa on roska-aktivisti Eino eli Teemu Oinio, joka tunnetaan Roskapäivä-sometilistään, ja pinnan alle uponneen elämän jälkiä sukeltamassa meriarkeologi Minna Koivikko.
Jakso 5: Suomi valuu vihreään mereen
Suomi on tuhansien järvien ja yhden meren maa. Lähes kaikkien suomalaisten vedet virtaavat lopuksi Itämereen, samoin kuin 84 miljoonan muun asukkaan Itämeren ympärillä.
Meressä maalta valuvia ravinteita odottaa nälkäinen sinilevä. Kun ravinteita pääsee mereen liikaa, sinilevä lisääntyy holtittomasti. Maija ja Säde kutsuvat hätiin lantatinderin swaippaajat ja Itämeren viihdekäyttäjät.
Leväpuuron keskellä Itämerta pelastavat meriympäristöjohtaja Ulla Rosenström John Nurmisen Säätiöstä ja yksinpurjehtija Ari Huusela.
Jakso 6: Maailma hukkuu jätöksiin
Olet mitä syöt, ja ruoka muuttaa maailmaa vielä pureskelun jälkeen. Typen luontainen kierto järkkyy, kun ihminen mättää proteiinipatukan toisensa perään.
Ihmiskehoon, jätevdenpuhdistamoon ja mökkikäymälään päätyy jatkuvasti enemmän typpeä, joka rehevöittää Itämerta ja sen rantoja. Maija ja Säde etsivät keinoja kasvattaa lihasta ja mökkeillä Itämeri-ystävällisesti.
Itämeren pelastajien hytissä typpeä talteen kerää erityisasiantuntija Anna Saarentaus John Nurmisen Säätiöstä ja mökkihuussin iskuun laittaa vastuullisuusvaikuttaja Pia Alapeteri. Klassikkokappaletta lainaa Jurmossa asuva Tiina Johansson, jonka kotisaari on vaarassa hukkua jätöksiin.
Toisin kuin jaksossa sanotaan, kappale Hymyile Miss Universum on Rauli Badding Somerjoen, ei Juice Leskisen.
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.