Itämeripäivää juhlittiin vesillä ja kuivalla maalla
Lisätietoja
bsd@jnfoundation.fi
www.itämeripäivä.fi
Tietoa Itämeripäivän kumppaneille tai kumppaneiksi haluaville.
Maija Soljanlahti
Tuottaja, Itämeripäivän koordinaattori maija.soljanlahti@jnfoundation.fi +358 50 463 9305Oona Piiroinen
Viestinnän asiantuntija, Itämeripäivän koordinaattori oona.piiroinen@jnfoundation.fi +358 50 434 4879Itämeripäivää juhlittiin elokuun viimeisenä torstaina Suomen 40 paikkakunnan lisäksi eripuolella Ruotsia ja Viroa sekä Tanskassa, Saksassa, Puolassa, Latviassa ja Liettuassa.
John Nurmisen Säätiön koordinoimaa Itämeripäivää vietettiin jo kuudetta kertaa elokuun viimeisenä torstaina 29.8. Yli 90 kumppania järjesti erilaisia merellisiä tapahtumia ja tekoja noin 200. Tuhannet ihmiset innostuivat erilaisista tapahtumista, joissa he pääsivät tutustumaan merentutkimukseen, pulahtamaan lähivesistöön, kuuntelemaan asiantuntijoita ja musiikkia, katsomaan elokuvia sekä pohtimaan omaa suhdettaan Itämereen. Tapahtumia järjestettiin ympäri Suomen aina Maarianhaminasta Tornioon saakka.
#itämeripäivä valtasi myös somen ja erityisesti Instagramin, jossa pelkästään säätiön julkaisemat Itämeripäivä-aiheiset sisällöt tavoittivat yli 84 000 tiliä. Itämeripäivän @balticseaday-tilillä jaettiin päivän aikana satoja postauksia sekä yritysten ja instituutioiden että yksittäisten ihmisten Itämeri-hetkistä. X-palvelussa #itämeripäivä oli päivän suosituin aihetunniste Suomessa.
Itämeripäivä näkyi kauppakeskuksissa ja kirjastoissa ympäri Suomen, ja moni pääsi katsomaan Minun Mereni -elokuvan, jota näytetiin 33 paikkakunnalla.
Perinteisessä mediassa Itämeripäivä näkyi monin tavoin: esiin tuotiin Itämeren haavoittuvaa tilaa sekä Itämeren tuottamamaa iloa ja hyvinvointia. Sekä Yle että MTV nostivat Itämeripäivän pääuutislähetyksiinsä. Yhteensä Itämeripäivä keräsi 225 uutisosumaa elokuun aikana, ja vielä syyskuussa Itämeripäivän aallot ovat poikineet mediaosumia.
“Kotimeremme tarvitsee puolestapuhujia, ja Itämeripäivänä se todella sai niitä ja rutkasti! Suuren suuri kiitos kaikille päivään osallistuneille – tapahtumia järjestäneille, tekoja tehneille ja tietoa jakaneille”, Itämeripäivän koordinaattori Maija Soljanlahti kiittelee.
John Nurmisen Säätiö kokosi yhteen Itämeri-toimijoita
John Nurmisen Säätiön työntekijöitä pääsi tapaamaan Itämeripäivänä niin Oulussa ja Iissä, kuin Turussa, Porvoossa, Vantaalla ja Helsingissäkin. Säätiön omissa tapahtumissa vieraili reippaasti yli 1000 osallistujaa.
Säätiön koordinoima Itämerifest-tapahtuma kokosi tutkimusalus Arandan kylkeen useita Itämeri-toimijoita Helsingissä Pakkahuoneenlaiturilla. Radio Helsinki teki tapahtumasta Itämeri-aiheista livelähetystä klo 13–16.
Illalla kello kuusi Hietaniemen uimarannalla tavoiteltiin Suomen suurinta pulahdusta yhteistyössä Suomen Uimaliiton sekä Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton kanssa. Tapahtuman ideana oli tuoda esiin luonnonvesissä uimisen tuottama ilo ja hyvinvointi sekä herättää samalla huomiota vesistöjen ekologiseen tilaan.
Säätiö järjesti myös kaksi opastettua kierrosta: yhden säätiön merimuseossa Pasilassa sekä toisen merentutkimukseen uppotuvan virtuaalikierroksen Digimuseossa.
Yhteistyössä WSOY:n kanssa tehty Timo Parvelan Ella ja kaverit Itämeren pelastajina –kirja herätti lasten ja aikuisten kiinnostuksen. Itämeripäivän sivuilla julkaistiin katkelma kirjasta, joka kuunneltiin monissa päiväkodeissa ja kouluissa.
Vuonna 2025 Itämeripäivää juhlitaan 28.8.
Itämeripäivää juhlitaan tuttuun tapaan myös ensi vuonna elokuun viimeisenä torstaina. Vuonna 2025 päivämääräksi asettuu 28.8.
John Nurmisen Säätiö kutsuu kaikki päivästä kiinnostuneet mukaan. Päivään osallistuminen on maksutonta ja velvoittaa ainoastaan Itämeripäivän arvoihin sitoutumista.
“Tavoitteenamme on saada mahdollisimman laaja näkyvyys Itämerelle. Haluamme kiinnittää huomiota Itämeren tilaan ja haavoittuvuuteen. Samalla tavoitteenamme on myös syventää ihmisten suhdetta mereen ja tuoda näkyväksi vesistöjen tuottama hyvinvointi ja arvo”, Maija Soljanlahti kertoo.
Uutista on korjattu 20.9. klo 8:30. Ari Heinilän käsikirjoittaman, kuvaaman ja ohjaaman elokuvan nimi oikeaan muotoon Minun Mereni.
John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2024 Itämeripäivää vietetään 28.8. www.itämeripäivä.fi
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.