Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Joka neljäs Uskelanjoen seudun tila mukana vesiensuojelussa – monet paikalliset jakavat muistojaan joesta

Joka neljäs Uskelanjoen seudun tila mukana vesiensuojelussa – monet paikalliset jakavat muistojaan joesta

joki
Uskelanjoki. Kuva: Elina Tuomarila

Lisätietoja

Pellon perintö -hankkeessa vähennetään maatalouden vesistökuormitusta yhdessä Varsinais-Suomen viljelijöiden kanssa. John Nurmisen Säätiön vuoden alussa käynnistämään hankkeeseen on lähtenyt mukaan ennätykselliset 48 tilaa, joilla tehdään tänä vuonna konkreettisia vesiensuojelutoimia. Hankkeessa myös osallistetaan paikallisyhteisöjä keräämällä muistoja ja kokemuksia Uskelanjoesta. Taiteilijat Kati Rapia ja Ilona Valkonen ovat tavanneet kymmeniä valuma-alueen ihmisiä – muun muassa meloen.

Uskelanjoki sijaitsee Salon ja Someron alueilla ja laskee Halikonlahteen.

Jo noin joka neljäs Uskelanjoen valuma-alueen tiloista on lähtenyt mukaan hankkeeseen, jossa haetaan tiloille ravinnepäästöjä vähentäviä ja toimintaedellytyksiä parantavia ratkaisuja. Säätiömme auttaa viljelijöitä ja kotieläintilallisia löytämään tilakohtaisia ratkaisuja, joilla saadaan vähennettyä maataloudesta syntyviä fosforipäästöjä vesistöihin ja parannettua maan kasvukuntoa. Keinovalikoimaan kuuluu muun muassa maanparannusaineiden käyttö, lantaravinteiden kierrätys ja peltojen talviaikaisen kasvipeitteisyyden lisääminen.

”Saaristomeri on yksi Itämeren huonokuntoisimpia merialueita. Jos nämä keinot otettaisiin käyttöön laajasti koko Saaristomeren valuma-alueella, ravinnekuormitusta saataisiin vähennettyä merkittävästi”, kertoo projektipäällikkö Henri Nikkonen John Nurmisen Säätiöstä.

Viljelijät halukkaita suojelutoimiin

Hanke on ensimmäisen puolen vuoden aikana herättänyt laajaa kiinnostusta: aloitustilaisuuteen osallistui lähes 100 paikallista, joista iso osa tilasi neuvojakäynnin tilalleen. Neuvojien kanssa viljelijät ovat käyneet läpi keinovalikoimaa, joka soveltuisi parhaiten juuri heidän mailleen.

”Hankkeeseen on ollut helppo lähteä mukaan. Sen avulla saan kokeilla uusia maan kasvukuntoa ja vesien tilaa parantavia toimia, kuten kipsikäsittelyä ja rakennekalkitusta. Pääsen näkemään, miten eri toimenpiteet toimivat käytännössä, ja voin ottaa jatkossa parhaat toimet käyttöön omalla tilalla laajemminkin. Hankkeessa on mukana hyviä toimia, joista hyötyvät sekä viljelijä että vesistöt”, kertoo viljelijä Anssi Isotalo, jonka tilalla tänä vuonna levitetään kipsiä ja rakennekalkkia sekä lisätään syysmuotoisten kasvien viljelyä hankkeen tukemana.

Kohtaamisia muistojen valuma-alueella

Hankkeessa ollaan myös Uskelanjoen kulttuuriperinnön äärellä. Teemme hankkeessa yhteistyötä paikallisyhteisöjen ja kansalaisopistojen kanssa. Hankkeen taiteilijat Kati Rapia ja Ilona Valkonen työskentelevät yhdessä jokialueen ihmisten kanssa ja kokoavat paikallisten kokemuksia sekä muistoja Uskelanjoelta.

Toukokuun lopulla taitelijat tutustuivat jokeen ja sen varren asukkaisiin meloen. Joki on piilossa syvässä uomassaan ja ehkä jopa vähän vieras paikallisille.

”On käynyt ilmi, että paikallisten suhde jokeen on oikeastaan samalla suhde maahan. Joella ei ole varsinaisesti totuttu liikkumaan vaan pikemminkin sen jyrkkiä töyräitä on opittu varomaan. Joki on vähän hiisi itsekin, mietimme ajaessamme Vähähiidentietä pitkin!”, Rapia sanoo.

Taiteilijoiden mukaan parin kuukauden aikana on käynyt ilmi, että Uskelanjoen folklore, moderni kansanperinne, elää ja voi hyvin. Taiteilijat ovat tavanneet kymmeniä Uskelanjoen valuma-alueen ihmisiä ja kuulleet mitä yllättävimpiä tarinoita ja kohtaloita. Joskus jollain oli tahtotila jopa oikaista joen uoma.

Yhteistyön tuloksena syntyy tarinallinen valokuvanäyttely Uskelanjoesta. Näyttely järjestetään vuonna 2027.

kanootti
Taiteilijat laskivat kanootilla pätkän jokivartta. Mukana oli linnunhahmoisten keulakuvien lisäksi sananmukaisesti sekalaista seurakuntaa muun muassa Perttelin seurakunnasta. Maalaus: Kati Rapia ja Ilona Valkonen

Maatila ylhäältä kuvattuna
Hankkeet
Pellon perintö

Vähennämme Saaristomeren ravinnekuormitusta ja vahvistamme ihmisten suhdetta omaan lähivesistöönsä Uskelanjoen valuma-alueella Varsinais-Suomessa.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku