Matka merentutkimuksen historiaan
Lisätietoja
Virtuaalinen näyttely Digimuseossa kutsuu tutustumaan suomalaisen merentutkimuksen kiehtovaan satavuotiseen tarinaan.
Nautiluksesta Arandaan
Merentutkimus on kautta vuosikymmenten vaatinut tutkijoilta rohkeutta, pitkäjänteisyyttä ja intohimoa. Nyt avatussa virtuaalisessa näyttelyssä noustaan Arandan vihreälle kannelle, kuullaan Itämeren kohinaa ja sukelletaan tutkimusmatkojen tunnelmiin myös molemmilla jäämerillä. Uusi näyttely perustuu John Nurmisen Säätiön vuonna 2021 julkaisemaan kirjaan Nautiluksesta Arandaan – suomalaisen merentutkimuksen tarina, jonka kirjoittajat ovat merentutkijoita.
– Kaikki Itämeren suojelutyö, Itämeren pelastaminen, perustuu merentutkimukseen eli siihen aineistoon, jota merentutkimus tuottaa. Tutkimustietoa hyödyntämällä voimme luoda hankkeita, joilla vaikutetaan Itämeren tilan paranemiseen, muistuttaa John Nurmisen Säätiön kulttuurituottaja Elina Tuomarila.
Näyttely on rakennettu runsaan kuvamateriaalin ja videoiden avulla avaamaan tutkimuksen tavoitteita ja kehitystä. Eri vuosikymmenillä työskennelleitä merentutkijoita vilahtaa vaihtuvissa olosuhteissa jäällä, laivan kannella, rantavesissä sekä tietysti laboratoriossa. Merentutkimuslaitoksen viimeisen ylijohtajan Eeva-Liisa Poutasen tuore haastattelu valottaa merentutkimuksen merkitystä ennen ja nyt.
– Toivon, että näyttely innostaa myös nuoria ajattelemaan merentutkimuksen alaa mahdollisena omana uravalintana. Tarjoaahan merentutkimus yhä tänä päivänä seikkailuja lähivesillä ja valtamerillä paikoissa, joihin vain merentutkija pääsee. Tutkimalla merta tutkimme maapallon elämää ylläpitäviä mekanismeja ja ihmeitä, joita emme vielä tiedä ja tunne, sanoo Tuomarila.
Nautilus oli merentutkimusaluksista ensimmäinen, mutta kolme seuraavaa kantoivat Aranda-nimeä. Ensimmäisen Arandan tarina alkaa matkustajalaivana, ja sen historiaan pääsee tutustumaan harvinaisen vuodelta 1937 peräisin olevan filmimateriaalin myötä. Seuraavat Arandat rakennettiin suoraan tutkimuskäyttöön. Koska merentutkimus on aina ollut kansainvälistä, pääsee näyttelyssä tutustumaan myös pingviiniin, ihailemaan jäävuorta ja uimaan silakan perässä.
Näyttely löytyy Digimuseosta ja on maksuton. John Nurmisen Säätiö tarjoaa näyttelyyn virtuaalisia opastuksia ryhmille. Opastusta voi tiedustella osoitteesta opastukset@jnfoundation.fi.
Näyttelyn valmistumista on tukenut Jenny ja Antti Wihurin säätiö.
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.