Kokoelmat ja museo
Merihistoriaan painottuva kokoelma on keskittynyt merenkulun, löytöretkeilyn ja kartografian historiaan.
Säätiöllä on laaja kokoelma antiikkikarttoja, meritaidetta ja meriantiikkia, johon pääsee tutustumaan säätiön merimuseossa Pasilassa sekä Digimuseossa.
Säätiö ylläpitää ja kartuttaa kokoelmiaan hankkimalla uutta esineistöä ja vastaanottamalla lahjoituksia. Järjestämme näyttelyitä ja lainaamme kokoelmasta osia muiden näyttelyihin.
Antiikkikartat
Karttakokoelmassa on nykyisin kaiken kaikkiaan tuhat karttaa, kartastoa, karttapalloa ja harvinaista kirjaa aina 1400-luvulta lähtien.
Kokoelmaan sisältyy Itämeren ja Pohjolan alueen karttoja sekä arktisia karttoja. Säätiöllä on Suomen suurin Itämeren aluetta kuvaava merikarttojen yksityinen kokoelma.
Meritaide
Säätiön meritaidekokoelmaan kuuluu maalauksia, grafiikkaa ja veistoksia. Meritaidekokoelmassa on noin 150 teosta.
Kokoelman suomalaisia taiteilijoita ovat muun muassa Akseli Gallen-Kallela, Björn Landström, Lasse Malmlund ja Henrik Tikkanen. Kokoelmassa on useita Suomessa vaikuttaneen saksalaisen professori Adolf Bockin meri- ja laivamaalauksia.
Meriantiikki
Kokoelmaan kuuluu lukuisa joukko merenkulkukojeita ja -laitteita sekä työkaluja ja merihistoriallisesti arvokas laivojen pienoismallikokoelma.
Säätiön meriantiikkikokoelman helmi on höyrylaiva Inkeri Nurminen I:n kapteeninsalonki vuodelta 1892.
Säätiön toiminnan pohjan muodostavat perheyritys John Nurminen Oy:hyn ja sittemmin John Nurmisen Säätiöön vuosikymmenten aikana kerätyt meritaide-, antiikkikartta- ja meriantiikkikokoelmat.
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.