Kansakuntamme laivasto avaa Suomen poliittista tarinaa Itämerellä
Lisätietoja
Kansakuntamme laivasto on insinöörikommodori Alpo Tuurnalan sanallinen ja kuvallinen historiateos kansallisen laivastomme synnystä. Samalla se on rinnakkaistarina laajemmalle tapahtumien ketjulle, joka johti Suomen itsenäiseksi valtioksi.
Kansakuntamme laivasto vie lukijansa ja katsojansa seuraamaan Suomen kohtalontäyteisiä vuosia laivaston varhaisvaiheista 1700-luvulta aina sotien jälkeisiin miinanraivausvuosiin asti. Vaikka sotalaivoja rakennettiin vallan ja sotavoiman käyttämiseksi ja näyttämiseksi, on Suomessa laivastolla ollut myös tärkeä rooli erityisesti kauppareittien turvaajana ja kansallistunteen voimistajana. Laivaston kehitystarina kertoo myös tarinaa Suomesta, ja tapahtumakuvaukset liitetään maailman muihin tapahtumiin, kuten valtasuhteiden muutoksiin, sotiin ja teolliseen vallankumoukseen.
”John Nurmisen Säätiön uutuusteos Kansakuntamme laivasto on erityisen ajankohtainen historiateos tänä päivänä, kun Itämeren sotilaallisessa asetelmassa on tapahtunut merkittävä käännös Suomen liityttyä Natoon ja Ruotsin toivottavasti seuraavan perässä pian”, toteaa säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen.
Teos kertoo laivastomme synty- ja murrosvaiheista akvarelli-kuvituksin ja faktatekstein, höystettynä veteraanien ja kirjailijan omilla muistoilla sotalaivojen parissa. Kirja esittelee joukon soutaen, purjeilla, kivihiilen ja dieselöljyn voimin liikkuvia laivaston aluksia sekä niiden tarinoita. Mukana on myös ”leipäsäkkinä” kutsuttu purjealus, työn sankareita jäänmurtajia, vikkeliä vartiomoottoriveneitä ”vemmoja” ja salaisten operaatioiden sukellusveneitä. ”Edeltävät polvet rakensivat Suomen laivaston lähes tyhjästä ja kokivat laivojen kansilla ja konehuoneissa ankarat sotavuodet katkerine tappioineen. Tämä kirja päättyy vaiheeseen, jossa loppuun ajettu laivasto oli jälleen lähes nollatilassa, mutta siitä alkoi uusi jälleenrakennusvaihe, jonka hedelmiä tänäänkin korjataan. Tämän päivän meripuolustus on vahvempi kuin milloinkaan 1700-luvulle yltävän historiansa aikana”, vakuuttaa insinöörikommodori Alpo Tuurnala
Kirjailijasta
Kotkassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Alpo Tuurnala (s. 1940) valmistui v. 1967 Teknillisestä korkeakoulusta laivanrakentajaksi. Tuurnala teki työuransa insinööriupseerina merivoimien palveluksessa ja jäi vuonna 2000 eläkkeelle insinöörikommodorina. Hän ryhtyi kuvaamaan muistojaan ja elämyksiään siveltimellä ja kynällä. Tuurnalan ura kokeneena laivanrakentajana, merisotilaana ja taitavana kuvataitelijana kiteytyy menneiden aikojen alusten kuvauksissa. Sivellin on herättänyt henkiin laivastomme jo kadonneet alukset ja toisaalta myös merisodan julmat ja kohtalokkaat tarinat.
Alpo Tuurnalan ja John Nurmisen Säätiön yhteinen julkaisutaival alkoi vuonna 2004 teoksella Harmaat laivat. Kuusi julkaistua teosta ovat avartaneet ymmärrystä Suomen laivaston ja merenkulun historiasta.
John Nurmisen Säätiö on julkaissut Tuurnalan aiemmat teokset: Harmaat laivat – kuusikymmenluvulta vuosituhannen vaihteeseen (2004), Kuninkaansaari – akvarellinkeveä saaripäiväkirja kolmelta vuosikymmeneltä (2008), Luotsisaaren tarina – merimatkoja menneeseen (2013), Pohjoiset purjeet – suomalaisten purjealusten tarina (2017) ja Vanadis – suomalaisfregatti maailmanhistorian tyrskyissä (2019).
Kirjan tiedot
Teksti ja kuvitus: Alpo Tuurnala
Toimitus: Markku Kaskela
Graafinen suunnittelu: Tommi Jokivaara
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
Paino: Livonia Print, Latvia
ISBN: 978-952-9745-98-2
Kirjastoluokka: 39.5. Merivoimat, Merisodankäynti; 62.542 Laivat; 92 Suomen historia
Koko: 215 x 270 mm
Laajuus: 128 sivua, 50 kuvaa
Teemat: merivoimat, merisodankäynti, laivat, vesiliikenne, Suomen historia, akvarellit, maalaustaide
Ovh: 24,90 € (sis. alv 10%)
Kirja on ostettavissa John Nurmisen Säätiön verkkokaupassa.
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.