Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Kutsu mukaan Älymeren aalloille

Kutsu mukaan Älymeren aalloille

Yksityiskohtia Van Keulenin merikartastosta. John Nurmisen Säätiön kokoelmat. Kuva: Ilari Järvinen
Yksityiskohtia Van Keulenin merikartastosta. John Nurmisen Säätiön kokoelmat. Kuva: Ilari Järvinen

Kirjoittaja

Digitoimme Älymeri-hankkeessa vanhoja karttoja ja opetimme tekoälyä lukemaan niiden koukeroisia merkintöjä. Nyt etsimme kumppaneita luomaan yhdessä elämyksellisiä sisältöjä merikulttuurin ja vanhojen atlasten ympärille, kirjoittaa säätiön tuottaja Maija Soljanlahti

Digitoimme alkuvuodesta John Nurmisen Säätiön kokoelman merkittävimmät teokset, atlakset, yhteistyössä Museoviraston kanssa. Nyt Itämeren ja hieman muidenkin merien laivareittejä kuvaavien teosten sivuja on saatu biteiksi ja haastamaan tekoälyä.

Olemme kevään aikana ehtineet tarjota tekoälylle monenlaisia pähkinöitä purtavaksi, kuten merikarttojen vanhaa hollantia ja kiemuraista fonttia. Satoja vuosia vanhoilla kartoilla ei suinkaan ole tietoa vain syvyyksistä tai karikoista, vaan myös tietoa Itämeren rannoilla kehittyvien kauppapaikkojen kulttuurista ja tärkeästä palasesta navigoinnin historiaa.

Tavoitteemme on tehdä kokoelmaamme tunnetuksi ja saavutettavaksi. Esittelemme kokoelmamme aarteita Pasilassa vierailijaryhmille ja lainaamme osia kokoelmastamme mieluusti muille toimijoille. Kokoelmamme on avoinna ja saavutettavissa esimerkiksi aiheesta kiinnostuneille tutkijoille.

Säätiön tavoitteena on inspiroitua ja inspiroida muitakin kokeilemaan kehittyvän teknologian ja nyt tekoälyn mahdollistamia ratkaisuja ja uusia tapoja luoda kulttuurisisältöjä. Olemme syventäneet verkostojamme museo-, arkisto- ja kirjastoalalla sekä tutustuneet muiden kulttuuritoimijoiden työskentelytapoihin näyttelysuunnittelun eri vaiheissa. Haluamme hyödyntää tekoälyn hakukyvykkyyttä muiden toimijoiden kokoelmien ja erilaisten aineistojen yhdistämiseksi.

Mitä Älymeri on meille tekijöille antanut tähän asti? Ainakin pääsemme näyttämään, kuinka Suomenlahden kaupungit ja majakat piirtyvät karttojen sivuille ja kuinka rannikkoprofiilit ovat viitoittaneet laivat turvallisesti kohti satamaa – kuin kauneimmat taideteokset. Nyt etsimme kumppaneita, joiden kanssa voisimme kehittää hankkeessa jo tehtyä työtä. Lähtisikö sinun organisaatiosi mukaan rakentamaan vanhoista atlaksista jotain uutta ja elämyksellistä?

Muun muassa tämä Van Keulenin merikartasto Itämereltä ja Pohjanmereltä (1788) digitoitiin osana Älymeri-hanketta. Kartassa näkyy Finnmarkin alue. Kartta: John Nurmisen Säätiön kokoelmat. Kuva: Ilari Järvinen
Muun muassa tämä Van Keulenin merikartasto Itämereltä ja Pohjanmereltä (1788) digitoitiin osana Älymeri-hanketta. Kartassa näkyy Finnmarkin alue. Kartta: John Nurmisen Säätiön kokoelmat. Kuva: Ilari Järvinen
Kuvassa on digitoitu Van Keulenin merikartasto Itämereltä ja Pohjanmereltä.
Kuvassa sama Van Keulenin kartta digitoituna.

Älymeri-hankkeen loppuseminaari järjestetään Suomenlinnassa 11.6. Tapahtuman ilmoittautuminen aukeaa toukokuussa.

Järjestimme 9.4. Älymeri-aamuwebinaarin, jossa kuultiin käytännön digitoinnista ja tekoälyn käytöstä näyttelysuunnittelussa. Katso tallenne.

OKM on myöntänyt Älymeri-hankkeelle Euroopan unionin NextGenerationEU-rahoituksen. Hankkeen virallinen nimi on Digitaalinen, tekoälyavusteinen näyttelysuunnittelualusta museoiden, arkistojen ja säätiöiden yhteiskäyttöön. Annoimme sille kuitenkin ytimekkäämmän nimen ”Älymeri”.

logo_rahoitus_eu_alymeri
Kuvassa on ensimmäinen Suomenlahtea kuvaava kartta, jonka teki hollantilainen Lucas Janszoon Waghenaer. Kuva: John Nurmisen Säätiön kokoelmat.
Hankkeet
Älymeri

Hankkeessa kehitetään säätiön kokoelman digitaalista hyödynnettävyyttä, opetetaan ja testataan tekoälyä kokoelman saavutettavuuden parantamiseksi ja luodaan uusia verkostoja kulttuurikentällä.

Vanha kartta John Nurmisen Säätiön kokoelma

Tutustu Itämeren kulttuuriin, meritaiteeseen ja karttoihin!

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku