Itämeri puhuu on John Nurmisen Säätiön kolmiosainen keskustelusarja, jonka teemat kytkeytyvät suuriin ajankohtaisiin aiheisiin Itämeren suojelua ja kulttuuria unohtamatta. Keskustelut ovat osa John Nurmisen Säätiön 30-vuotisjuhlaohjelmaa.

Tieto, kuvittelu ja valta

Maailma on täynnä tietoa ja sen arvioiminen on usein vaikeaa. Tietoa voidaan myydä ja varastaa. Mikä on oikeaa tietoa, mikä liioittelua – mikä silkkaa valetta? Kuka tietoa käyttää ja mihin tarkoituksiin? Tieto, kuvittelu ja valta kietoutuvat yhteen myös Itämeren pelastamisessa. Itämeri on hätätilassa – totta vai tarua?

Ensimmäinen Itämeri puhuu -tilaisuus järjestettiin 1.12. Kansallismuseossa ja verkon välityksellä. Illan teemana oli Tieto, kuvittelu ja valta. Aiheesta keskustelivat Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Antti Iho, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sekä professori Laura Kolbe. Tilaisuuden juonsi John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Katso ensimmäisen Itämeri Puhuu -tilaisuuden tallenne:

#ItämeriPuhuu

Kaius Niemi

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi on tehnyt pitkän uran media-alalla. Niemi aloitti 1990-luvulla Yleisradiolla, minkä jälkeen hän on työskennellyt toimittajana Nelosella ja Helsingin Sanomissa. Ilta-Sanomia ja Taloussanomiakin päätoimittanut Niemi siirtyi Helsingin Sanomien päätoimittajaksi vuonna 2013.

Laura Kolbe

Laura Kolbe on historiantutkija, tietokirjailija ja Helsingin kaupunginvaltuutettu. Helsingin yliopistossa Euroopan historian professorina työskentelevä Kolbe on kirjoittanut etenkin yliopistojen, kaupunkien ja kulttuurien historiasta. Kolbe on myös ollut muun muassa kaupunkisuunnittelulautakunnan jäsen ja toiminut useissa kansalaisjärjestöissä.

Antti Iho

Ympäristö- ja luonnonvarataloustieteilijä Antti Iho toimii erikoistutkijana Luonnonvarakeskuksessa. Hänen asiantuntemusalaansa ovat muun muassa ympäristötalous, ympäristöpolitikka ja luonnonresurssit. Vesi eri muodoissaan on ollut keskeinen kiinnostuksenkohde Ihon tutkimuksissa.

Timo Harakka

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka on toiminut kansanedustajana vuodesta 2015 saakka. Hän on myös Helsingin kaupunginvaltuutettu. Aikaisemmin Harakka työskenteli pitkään toimittajana, kirjailijana ja TV-tuottajana. Hänen työnjälkensä näkyy esimerkiksi keskusteluohjelmissa Musta laatikko, Pressiklubi ja 10 kirjaa.

Itämeri puhuu -sarja 

Itämeri puhuu -keskustelusarja jatkuu vuonna 2022. Paljastamme teemat ja ajankohdat myöhemmin tällä sivulla.