Itämeri puhuu on John Nurmisen Säätiön kolmiosainen keskustelusarja, jonka teemat kytkeytyvät suuriin ajankohtaisiin aiheisiin Itämeren suojelua ja kulttuuria unohtamatta. Keskustelut ovat osa John Nurmisen Säätiön 30-vuotisjuhlaohjelmaa.

Ylirajainen – Pinnanalainen

 Mitä Itämeren alueen valtiot oikeasti tekevät yhteisen meremme eteen? Puhetta vai tekoja? Toimiiko yhteistyö ja kuinka muuttunut turvallisuuspoliittinen ympäristö vaikuttaa Itämeren tilaan? Kuinka huolissaan luontokadosta pitää olla? Loppuuko ruokapöydistä Itämeren kala? Ovatko Itämeren alueen valtiot sitoutuneita meren pelastamiseen?

Toinen Itämeri puhuu -tilaisuus järjestettiin tiistaina 5.4. kello 14.30-16.00 Pikku-Finlandiassa. Illan teemana oli Ylirajainen – Pinnanalainen. Huippuasiantuntijat Ruotsista ja Suomesta keskustelivat siitä, kuinka yhtenäisesti Itämeren alueen valtiot ovat sitoutuneita meren pinnanalaisen luonnon pelastamiseen ja mitä se vaatii poliitikoilta ja tutkijoilta – erityisesti kun poliittinen tilanne radikaalisti muuttuu. Keskustelemassa olivat Ruotsin entinen ilmasto- ja ympäristöministeri, nykyinen vapaa toimittaja Isabella Lövin, entinen puolustusvoimien komentaja, amiraali Juhani Kaskeala sekä Itämeritutkimuksen professori ja Tvärminnen eläintieteellisen aseman tieteellinen johtaja Alf Norkko. Tilaisuuden juonsi John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt

Katso tilaisuuden tallenne:

Isabella Lövin

Isabella Lövin on Ruotsin vihreän puolueen entinen europarlamentaarikko, kehitysapuministeri, ympäristö- ja ilmastoministeri sekä varapääministeri. Hän on koulutettu toimittaja ja työskennellyt useissa aikakauslehdissä sekä Ruotsin radiossa. Hän on palkittu kirjailija ja Ruotsin maatalousyliopiston sekä World Maritime Universityn kunniatohtori. Hän jätti politiikan vuonna 2021 ja on nyt Tukholman ympäristöinstituutin puheenjohtaja, Friends of Ocean Actionin yhteispuheenjohtaja.

Alf Norkko

Alf Norkko on meriekologi, joka tutkii meren ekosysteemien monimuotoisuutta ja ihmisen aiheuttamien muutosten, kuten rehevöitymisen, happivajeen ja ilmastonmuutoksen vaikutuksia ekosysteemien toimintaan. Norkko on Itämeritutkimuksen professori ja Helsingin yliopiston Tvärminnen eläintieteellisen aseman tieteellinen johtaja. Hänen roolinsa on edistää ymmärrystä siitä, miten muutokset monimuotoisuudessa ja ilmastossa vaikuttavat rannikkoekosysteemeihin.

Juhani Kaskeala

Amiraali Juhani Kaskeala palveli puolustusvoimissa 44 vuotta. Hän siirtyi reserviin puolustusvoimain komentajan tehtävästä vuonna 2009. Sen jälkeen hän on toiminut elinkeinoelämässä useiden yhtiöiden hallituksissa sekä itsenäisenä yrittäjänä. Muita luottamustoimia hänellä on ollut mm Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n hallituksen puheenjohtajuus, Olympiakomitean valtuuskunnan varapuheenjohtajuus sekä John Nurmisen Säätiön hallituksen jäsenyys peräti 18 vuoden ajan.

Itämeri puhuu -sarja 

Tieto, kuvittelu ja valta

Maailma on täynnä tietoa ja sen arvioiminen on usein vaikeaa. Tietoa voidaan myydä ja varastaa. Mikä on oikeaa tietoa, mikä liioittelua – mikä silkkaa valetta? Kuka tietoa käyttää ja mihin tarkoituksiin? Tieto, kuvittelu ja valta kietoutuvat yhteen myös Itämeren pelastamisessa. Itämeri on hätätilassa – totta vai tarua?

Ensimmäinen Itämeri puhuu -tilaisuus järjestettiin 1.12.2021 Kansallismuseossa ja verkon välityksellä. Illan teemana oli Tieto, kuvittelu ja valta. Aiheesta keskustelivat Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Antti Iho, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sekä professori Laura Kolbe. Tilaisuuden juonsi John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Katso tilaisuuden tallenne:

#ItämeriPuhuu