Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Hankkeet
Kingiseppin jätevesihanke

Kingiseppin jätevesihanke

John Nurmisen Säätiö ja Kingiseppin vesilaitos käynnistivät tehostetun fosforinpoiston Kingiseppin puhdistamolla Luoteis-Venäjällä, lähellä Viron rajaa toukokuussa 2018. Säätiön hallitus hyväksyi Kingiseppin vesilaitoksen hanke-esityksen toukokuussa 2016, ja investoinnit toteutettiin vuosina 2017-2018. Tehokkaan puhdistuksen avulla vähennetään vuosittain 13 tonnia Laukaanjoen kautta Suomenlahteen päätyvää fosforikuormaa. 

Tavoite
Tehostetun fosforinpoiston käynnistys Kingiseppin vesilaitoksella.
Aikataulu
2016–2018
Tilanne
Valmistunut
Lokaatio
Kingisepp

Kingiseppin vesilaitos rahoitti ja toteutti kemiallisen fosforinpoiston rakennustyöt sekä vastasi myös järjestelmän teknisestä suunnittelusta säätiön teknisen asiantuntijan tuella. Säätiö hankki puhdistuksessa tarvittavat laitteet. Hankkeen kokonaiskustannus säätiölle oli 170 000 euroa. 

Kingiseppin fosforinpoiston tehostaminen on ollut luonteva jatko säätiön aiemmille Venäjän hankkeille jätevesien puhdistuksen tehostamiseksi Pietarissa, Hatsinassa ja Viipurissa, koska Kingisepp on näiden kaupunkien jälkeen yksi Leningradin alueen suurimmista asutuskeskuksista ja Itämeren kuormittajista. Aiemmin 50 000 asukkaan jätevedet päätyvät Laukaanjoen kautta Suomenlahteen ilman tehokasta puhdistusta. 

Kingiseppin kaupungin lähellä sijaitsee myös Fosforit-lannoitetehdas, jossa säätiön ja tehtaan omistavan EuroChemin toteuttamassa yhteishankkeessa ohjattiin Itämereen päätyneet massiiviset fosforipäästöt puhdistukseen. 

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku