Hyppää sisältöön

Muistojen meri

Muistojen meri -hankkeen tavoitteena oli avata näkökulmia ihmisten mielikuviin ja uskomuksiin merestä, ymmärtää millaisena Itämeri näyttäytyy suomalaisten muistoissa sekä aktivoida suomalaiset miettimään suhdettaan Itämereen. Tämän lisäksi tavoitteena oli työstää monimediainen näyttely kerätyistä muistoista. 

Meren tarinan ja sen historian tunnetuksi tekeminen on tärkeää, sillä samalla opimme ymmärtämään, miksi ainutlaatuista Itämertamme pitää myös suojella.

Tavoite
Ymmärtää millaisena Itämeri näyttäytyy suomalaisten muistoissa sekä aktivoida suomalaiset miettimään suhdettaan Itämereen.
Aikataulu
2020-2024
Lokaatio
Suomi
Itämeri, taustalla puisia rakennuksia
Kuva Lasse Hendriks

Lisätietoja:

Sukellus tuntemattomaan

John Nurmisen Säätiön Muistojen meri -hankkeessa kerättiin muistoja Itämerestä. Muiston saattoi jättää kuvana, tekstinä, ääninauhana tai videona suomeksi, englanniksi tai ruotsiksi.  

Muistoja kerättiin yhteensä 217 kappaletta. Kesän 2020 jälkeen muistojen keräämistä ja käsittelyä jatkettiin erilaissa tilaisuuksissa, joissa Muistojen meri -näyttely oli esillä. 

Kerätyt muistot toimitettiin Suomalaisen Kirjallisuuden Seuralle. SKS:n arkistoja käyttävät muun muassa Åbo Akademin SeaHer-tutkimusprojekti, joka keskittyy Itämeren ja Suomen rannikkoalueiden ympäristöön liittyviin kokemuksiin, tietoon ja taitoon.  

Säätiö kutsui yhteistyökumppanit jakamaan hankkeen verkkosivua ja haastamaan omia sidosryhmiään mukaan muistojen keruuseen. Merimuistoja kerättiin yhteistyössä Tapiolan kirjaston, Åbo Akademin, museoiden sekä monien muiden toimijoiden kanssa.

Tuloksena liikuteltava ja lainattava näyttely

Muistojen kirjo kuratoitiin 1.4.-30.6.2020 välillä jätetyistä muistoista monimediaiseksi näyttelykokonaisuudeksi, joka julkaistiin Itämeripäivänä 27.8.2020. Kuratoinnista ja näyttelykokonaisuuden tuottamisesta vastasi Harha RX Oy. 

Syyskuusta 2020 lähtien säätiö on tarjonnut mahdollisuutta lainata muistoista koostetun Muistojen meri -näyttelyn yhteistyökumppaneiden tiloihin.  Näyttely on ollut esillä Helsingissä Citycenterissä ja Oodissa vuonna 2020, Hangon museossa nimellä Muistojen Itämeri – Minnenas Östersjön toukokuusta 2022 helmikuuhun 2023 sekä Örössä toukokuusta 2023 vuoden 2024 loppuun. 

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku