Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Hankkeet
NordGypsum-hanke

NordGypsum-hanke

Peltojen kipsikäsittely vähentää Itämeren ravinnekuormitusta. Edistämme Suomessa tutkitun ja tehokkaaksi todetun metodin laajempaa käyttöönottoa nyt Tanskassa ja Norjassa.

Tavoite
Vähentää maatalouden ravinnepäästöjä Itämereen levittämällä kipsiosaamista muihin Itämeren maihin ja edistää peltojen kipsikäsittelyn tunnettuutta.
Aikataulu
2023–2025
Tilanne
Perehtyminen kipsikäsittelyyn ja testien suunnittelu käynnissä
Yhteistyökumppanit
Suomen ympäristökeskus, Aarhusin yliopisto (Tanska), Norwegian Institute of Bioeconomy Research (NIBIO)
Lokaatio
Tanska, Norja
Kipsi leikkaa tehokkaasti maatalouden fosforipäästöjä vesistöihin.

Lisätietoja:

Peltojen kipsikäsittely on tutkitusti tehokas tapa vähentää maataloudesta aiheutuvaa ravinnekuormitusta Itämereen. Suomessa peltojen kipsikäsittelyn vaikutuksia maaperään, satoon ja vesistöihin on tutkittu ja peltoja on kipsikäsitelty jo useiden vuosien ajan.

Muissa Itämeren maissa kipsikäsittely on vielä heikosti tunnettu, eikä sitä hyödynnetä laajalti. Siksi uudessa NordGypsum-hankkeessa edistetään peltojen kipsikäsittelyä erityisesti Tanskassa ja Norjassa, joissa yhdessä hankekumppanien kanssa lisäämme paikallisten toimijoiden kipsiosaamista, luomme näiden maiden oloihin soveltuva kipsikäsittelyn toteuttamismallin ja demonstroimme kipsikäsittelyn hyötyjä keskeisille sidosryhmille, kuten ympäristö- ja maataloushallinnolle, viljelijöille, neuvojille ja tutkijoille.

Hankkeessa kehitetään myös tutkimusmenetelmiä, joilla kipsin vaikutuksia vesiensuojelun työkaluna voidaan kohdemaissa selvittää.

Ottamalla kipsikäsittely käyttöön vesiensuojelukeinona Suomen lisäksi myös muissa Itämeren rantavaltioissa saadaan vähennettyä maatalouden ravinnehuuhtoumia ja siten parantaa Itämeren veden laatua. Tutkimus- ja kehittämishanketta johtaa Suomen ympäristökeskus, ja se rahoitetaan ulkoministeriön myöntämällä Itämeren, Barentsin ja arktisen yhteistyön määrärahalla. NordGypsum tukee muissa keskeisissä Itämeren rantavaltioissa toteutettavaa GYPREG-hanketta.

Rahoittamassa

Hankkeet
GYPREG-hanke

Vähennämme Itämeren ravinnekuormitusta lisäämällä peltojen kipsikäsittelyä Itämeren rantavaltioissa yhteistyökumppaneidemme kanssa.

Hankkeeseen liittyvät uutiset

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku