Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
30 vuotta töitä Itämeren parhaaksi

30 vuotta töitä Itämeren parhaaksi

Ruohosipulin kukkia kalliolla Itämeren rannalla
Kuva: Mikko Voipio

Kirjoittaja

1992 perustettu John Nurmisen Säätiö on viettänyt tänä vuonna 30-vuotisjuhlaansa. John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt avaa merkkivuoden kunniaksi säätiön tarinaa ja suuntaa katsetta tulevaan.

Itämeri on enemmän – enemmän kuin saaristo, kalat, laivat tai uiminen. Se on kaikkea tätä ja paljon muuta. Me kutsumme sitä itämeriläisyydeksi. Itämeriläisyys maistuu, tuoksuu, näkyy ja kuuluu. Se on sekoitus historiaa, elinkeinoelämää, ruokavaliota, pohjoismaalaisuutta ja politiikkaa. Se on 30-vuotiaan John Nurmisen Säätiön tekemistä.

Säätiömme merellinen matka alkoi kartoista ja kirjoista. Rikas merellinen kulttuuriperintö kannusti, tai oikeastaan velvoitti, myöhemmin meren pelastamiseen. 2000-luvun alussa valjastimme kulttuurisäätiömme merensuojelutyöhön ja konkreettisiin merenpelastustoimiin yhteistyökumppaneiden kanssa.

Aloitimme työn suurimmista päästölähteistä: saimme useat Itämeren tilaa heikentäneet jätevedenpuhdistamot toimimaan tehokkaammin. Työn merkittävät vaikutukset näkyvät Suomenlahdella edelleen.

Vaikka meren ravinnekuormitus on onnistuttu viime vuosikymmeninä puolittamaan, on rehevöityminen edelleen Itämeren suurin ympäristöongelma. Tehokkain tapa pelastaa meriluonto ja sen monimuotoisuus on vähentää mereen valuvaa ravinnekuormaa. Tätä konkreettisiin tuloksiin tähtäävää työtä teemme meriympäristöhankkeissamme.

Toimintamme monimuotoisuus tekee meistä ainutlaatuisen. Itämeriläisyys on kokonaisvaltainen tapa suojella merta ja sen kulttuuria. Nykyään teemme uudenlaisia taiteen ja tieteen välisiä kohtaamisia sekä puhuttelevia sisältöjä. Tavoitteenamme on, että kulttuuri, ekologia, politiikka, talous ja yhteiskunta ovat aidossa vuorovaikutuksessa.

Säätiön meriympäristö- ja merikulttuurihankkeiden suojelijan, tasavallan presidentti Sauli Niinistön tervehdys korostaa tämän tärkeän työn jatkamista:

”Itämeri on kotimeremme. Se antaa monille suomalaisille elinkeinon, tuo virkistystä ja avaa väylän maailmalle. Itämeriläisyys on ollut vahva osa historiaamme ja kulttuuriamme, eikä sen merkitys tulevaisuudessa vähene. Elinvoimainen meri on meidän kaikkien etu. Läheinen suhde mereen tuo tullessaan tahdon sitoutua ainutlaatuisen meriluonnon suojeluun. John Nurmisen Säätiö on vuosikymmeniä tehnyt tuloksellista työtä Itämeren pelastamiseksi. Tätä työtä on hyvä jatkaa.”

Ja jatkaa lupaamme. Etsimme ja kehitämme erilaisia ratkaisuja meren suojelemiseksi. Edistämme konkreettisia hankkeitamme ja vaikutamme eri foorumeilla Itämeren puolesta. Tavoitteemme on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville yhdessä kaikkien kanssa.

Juhlavuosi lähestyy loppuaan, mutta me jatkamme keskustelua. Tänään 13.10. vietämme sidosryhmiemme kanssa iltaa kuunnellen World Ocean Initiativen johtajan Martin Koehringin ajatuksia maailman meristä ja sinisestä taloudesta sekä toimittaja ja aktivisti Suvi Auvisen aatteita vastuullisuusaktivismista. Joulukuun ensimmäisenä päivänä järjestämme vuoden viimeisen Itämeri Puhuu -tilaisuuden, jossa käsittelemme meren ja taiteen välistä suhdetta, niiden tulevaisuutta sekä Itämeri-identiteettiä. Tervetuloa mukaan keskusteluun!

30-vuotisen taipaleemme tukijoukkoja kiittäen,

Annamari Arrakoski-Engardt
Toimitusjohtaja, John Nurmisen Säätiö

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku