Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Arktinen ruletti vie lukijansa aikaan ennen ilmaston lämpenemistä

Arktinen ruletti vie lukijansa aikaan ennen ilmaston lämpenemistä

Lisätietoja

Matti Lainema
Kirjailija
matti.lainema@denali.fi
+358 44 044 9666

John Nurmisen Säätiö julkaisee puolidokumentaarisen seikkailuromaanin, joka tempaa lukijan arktiselle löytöretkelle etsimään Luoteisväylää. Romaani kertoo ajasta, jolloin matka Euroopasta Pohjois-Amerikan pohjoispuolitse Aasiaan oli lähes mahdoton jääesteiden vuoksi. Luoteisväylä on muuttunut purjehduskelpoiseksi vasta viime vuosina.

Arktinen ruletti -kirjan kansikuva, jossa on laiva jäätiköllä

Puolidokumentaarinen seikkailu seuraa komentaja Robert McCluren ja tämän miehistön nelivuotista matkaa Investigator-aluksella Lontoosta Amerikoiden ympäri Kanadan pohjoisrannikon arktisille vesille. Kirjan tapahtumat perustuvat laivan lääkärin ja tulkin lähes autenttisiin päiväkirjoihin ja muihin säilyneisiin muistelmiin.

Silmittömän kunnianhimonsa ajama McClure laittoi oman ja miehistönsä elämän peliin jäädäkseen historiaan Luoteisväylän löytäjänä. Hän joutui matkallaan vaikeiden päätösten eteen, kun purjelaiva jäi kolmena perättäisenä talvena ahtojäiden armoille.

”Tajusin sen, mitä kunnianhimo voi saada ihmisen tekemään. Kuinka vaarallista se voi olla, jos kokee, että on viimeinen tilaisuus tehdä jotain. On pakko käyttää kaikki keinot välittämättä siitä, onko se oikein, järkevää tai turvallista. Vahva ja häikäilemätön ihminen tekee silloin mitä vain”, kirjailija Matti Lainema selittää.

Idea kirjasta sai alkunsa 20 vuotta sitten, kun Lainema kirjoitti yhdessä Juha Nurmisen kanssa tietoteoksen Ultima Thule – Pohjoiset löytöretket. Lainema huomasi jäävänsä pohtimaan syitä Luoteisväylän löytäjän raakojen päätösten takana. Hän kääriytyi omien sanojensa mukaan kirjoittaessaan McCluren turkiksiin ja yritti kuvitella tämän ajatuksia selvittääkseen syyt päätösten taustalla.

”Luulen nyt ymmärtäväni häntä, vaikka en hyväksykään hänen päätöksiään”, Lainema toteaa.

Romaanikirjallisuudella näkyvyyttä merten tilalle

Tarinat arktiselta mereltä auttavat merellisen kulttuuriperinnön säilyttämisessä ja tekevät näkyväksi sen, miten paljon arktinen meri on muuttunut alle 200 vuodessa.

”Valitettavasti siellä pystyy nyt purjehtimaan”, Lainema toteaa viitaten ilmaston lämpenemisen vaikutukseen Luoteisväylän jääolosuhteisessa. ”Kohta meillä ei ole enää käsitystä siitä mikä Arktis oli, jos ei puhuta 100–150 vuoden takaisista tapahtumista. Niistä pitää kertoa. Millaista se oli ennen kuin ilmastonmuutos vei sen kovuuden ja gloorian, joka sillä oli.”

John Nurmisen Säätiö tekee työtä varmistaakseen, että merellinen kulttuuriperintö säilyy tuleville sukupolville. Samalla meren historian tunnetuksi tekeminen auttaa ymmärtämään, miksi meriä tulee suojella nyt.

”Vaikuttaminen ja tietoisuuden kasvattaminen ovat tärkeä osa päivittäistä työtämme. Tämän kirjan myötä meillä on hieno mahdollisuus tavoittaa uusia yleisöjä, ja saada heidät ymmärtämään hyvinvoivan luonnon ja meren merkitys tälle maapallolle”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt sanoo.


Teos ostettavissa John Nurmisen Säätiön verkkokaupasta.
Kuvia medialle säätiön mediapankista.

Arvostelukappaletiedustelut ja mediapankin salasanapyynnöt:
info@jnfoundation.fi

ARKTINEN RULETTI
Kirjoittaja: Matti Lainema
Graafinen suunnittelu: Olavi Hankimo
Kustantaja: John Nurmisen Säätiö
ISBN: 978-952-9745-90-6
Kirjastoluokka: 80
Koko: 143 x 210 mm
Laajuus: n. 200 sivua
Julkaisupäivä: 16.9.2021
Hinta: 29,90 (sis. alv 10%)

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku