Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
In memoriam Alpo Tuurnala (1940–2024)

In memoriam Alpo Tuurnala (1940–2024)

In memoriam Alpo Tuurnala (1940–2024)

Ja laituri jää ja sillä seisojat,
kädenheilahdus, johon rannalta vastataan.
Niin laiva liikkuu, kannellaan ne miehet,
varastoissaan tosia ja uneksittuja asioita.
Vai liikkuuko maisema, sen laiturit,
ylivuotiset kaislat
ja lokit
kuin muistot tällä matkalla…

Alpo Tuurnala

Kotkassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Alpo Tuurnala (s. 1940) valmistui vuonna 1967 Teknillisestä korkeakoulusta laivanrakentajaksi. Tuurnala teki työuransa insinööriupseerina merivoimien palveluksessa ja jäi vuonna 2000 eläkkeelle insinöörikommodorina. Eläkkeellä hän ryhtyi tallentamaan muistojaan maalaten ja kirjoittaen.

Alpo Tuurnalan ja John Nurmisen Säätiön yhteinen julkaisutaival alkoi vuonna 2004 ja jatkui Tuurnalan viimeisiin vuosiin saakka. Säätiö on julkaissut kuusi Tuurnalan taidolla ja tunteella kirjoittamaa ja kuvittamaa teosta: Harmaat laivat – kuusikymmenluvulta vuosituhannen vaihteeseen (2004), Kuninkaansaari – akvarellinkeveä saaripäiväkirja kolmelta vuosikymmeneltä (2008), Luotsisaaren tarina – merimatkoja menneeseen (2013), Pohjoiset purjeet – suomalaisten purjealusten tarina (2017), Vanadis – suomalaisfregatti maailmanhistorian tyrskyissä (2019) ja Kansakuntamme laivasto (2023).

Tuurnalan ura kokeneena laivanrakentajana, merisotilaana ja taitavana kuvataitelijana kiteytyi meriluonnon ja erilaisten alusten kuvauksissa. Hänen siveltimensä herätti henkiin laivastomme jo kadonneet alukset ja tarinat. Teokset ovat avartaneet ymmärrystä Suomen laivaston ja merenkulun historiasta.

”Alpossa yhdistyi merenkäyttäjän kokemus ja taiteilijan tarkka silmä. Hän yllätti meidät myös runotaiturina Luotsisaaren tarinassa. Niin Alpon runot kuin akvarellit mutta ennen kaikkea Alpo itse puhuttelivat suoraan sydäntä. Intohimo kuvataiteeseen ja kirjalliseen ilmaisuun vei mukanaan, kun hänet tapasi. Jäämme kaipaamaan aina avuliasta, kohteliasta ja huumorintajuista meren ja merenpelastajien ystävää”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt muistelee.

Merenkulun, taiteen ja kirjoittamisen ohella perhe oli Tuurnalalle kaikki kaikessa. John Nurmisen Säätiö ottaa osaa Tuurnalan omaisten suureen suruun.

Rakastettua kirjailija-kuvittajaa muistaen,
John Nurmisen Säätiön työntekijät

Alpo Tuurnalan akvarelli teoksesta Luotsisaaren tarina
Alpo Tuurnalan akvarelli teoksesta Luotsisaaren tarina

Haku