Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Itämeren eräteatterikurssi Jurmon saarella

Itämeren eräteatterikurssi Jurmon saarella

Maisemakuva Jurmosta. Kuva Mikko Piiroinen
Jurmon saari sijaitsee Saaristomerellä, noin 13 kilometriä Utöstä koilliseen. Kuva: Mikko Piiroinen

Lisätietoja

John Nurmisen Säätiö pilotoi tulevana kesänä Itämeren eräteatterikurssin yhteistyössä teatteriohjaaja, kirjailija Juha Hurmeen kanssa. Ensi kertaa merellisessä ympäristössä toteutettava kurssi pohjautuu Hurmeen eräteatterikonseptiin. Kurssin tavoitteena on luoda yhteys ihmisen ja meren välille.

“Kurssilla osallistujat kohtaavat paitsi toisensa, myös kurssimme päähenkilön Itämeren. Vietämme kolme päivää ulkosaaristossa altistuen merelle ja sen opeille”, Hurme kertoo.

Kurssilla tehdään päivittäin erilaisia teatteriharjoitteita Jurmon saaren eräolosuhteissa. Osallistujilta ei kuitenkaan vaadita aiempaa kokemusta teatteriharrastuksesta ja luonnossa liikkumisen perustaidot riittävät.

“Tämä on totisesti seikkailu ja itsellenikin huikea uusi tutkimusmatka meriluontoon, vaikka vetten ja luonnon äärellä vietänkin kaiken mahdollisen aikani”, Hurme toteaa.

Rakkaus mereen yhdistää, huoli ja toivo motivoi

Rakkaus mereen ja huoli sen voinnista yhdistää sekä säätiötä että Juha Hurmetta. Meriympäristöön sijoittuva eräteatteri on molemmille osapuolille uusi avaus.

“Tässä hankkeessa vahvistamme uudella tavalla ihmisen suhdetta mereen. Teatteri-ilmaisun avulla voimme oppia meriluonnosta ja herkistyä ymmärtämään sitä ihan eri tavalla kuin vaikkapa tietoa lukemalla. Omakohtainen kosketus mereen voi herättää pohtimaan sitä, millaisia vaikutuksia teoillamme on – jälkemme näkyvät pitkään, niin huonot kuin hyvätkin”, John Nurmisen Säätiön kulttuurituottaja Elina Tuomarila toteaa.

Teatteriharjoitusten ohessa kurssilla tutustutaan Itämeren ominaispiirteisiin, tutkitaan Jurmon saaren luontoa sekä keskustellaan ihmisen ja meren välisestä historiasta, nykytilasta ja tulevaisuudesta.

“Tarkoituksenamme on kerätä oppeja tästä pilottikurssista ja hyödyntää niitä tulevassa merikulttuurityössämme”, John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kertoo.

Hae mukaan kurssille

Itämeren eräteatterikurssi järjestetään 31.5.–3.6.2024. Pilottikurssille otetaan vastaan rajallinen määrä osallistujia, 12 henkilöä. Osallistujan tulee olla 18 vuotta täyttänyt.

Kurssille osallistuminen ei edellytä teatteritaustaa, ja luonnossa liikkumisen perustaidot riittävät. Saarella yövytään jaetuissa mökeissä ja teltoissa. Kurssipäivät alkavat varhain aamulla ja päättyvät illalla. Lauttamatkat ja lounasruokailu on järjestetty valmiiksi, mutta osallistujan tulee huolehtia matka- ja ruokakuluista paikan päällä.

Tarkemmat tiedot matkustamisesta, ruokailusta, kurssin sisällöstä ja osallistumisehdoista annetaan tiedustelujen ja sitovan ilmoittautumisen yhteydessä.

Eräteatterikurssin ohjaajana toimii Juha Hurme ja järjestelyistä vastaa John Nurmisen Säätiön kulttuurituottaja Elina Tuomarila.

Ilmoittautuminen kurssille avattiin 21.2. Kurssipaikat ovat täyttyneet. Peruutuspaikkoja voi tiedustella sähköpostitse: elina.tuomarila@jnfoundation.fi

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku