Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Itämeri kaipaa apua – myös talvella

Itämeri kaipaa apua – myös talvella

Henkilö hiihtämässä meren rannalla
Kuva: Joonas Linkola

Lisätietoja

Miina Mäki
Erityisasiantuntija, projektipäällikkö
John Nurmisen Säätiö
miina.maki@jnfoundation.fi
+358 50 576 3298

Anu Riihimäki
luonnonsuojelupäällikkö
Metsähallitus Luontopalvelut
anu.riihimaki@metsa.fi
+358 40 8421 916

Kesäpäivänä kimmeltävä ja talviyönä pimeyttä uhkuva Itämeri on kaikessa kauneudessaan haavoittuvainen. Se on tuhansien eliölajien koti. Meriluonnon monimuotoisuus on kuitenkin uhattuna. Liiallinen ravinnekuorma ja meren lämpötilan nousu muuttavat Itämeren lajiston luonnollista elinympäristöä.

Vaikka monet ihmisen toimet vaarantavat hauraan Itämeren tilaa, on meri myös itämeriläisille luonnollinen elinympäristö. Suuri osa kulttuuriamme kietoutuu meren ympärille. Se toimii siltana toisaalle, tarjoaa ravintoa, mahdollistaa seikkailuja ja rauhoittaa mieltä.

Meri on ollut kauan osa itämeriläisten identiteettiä. Jotta voimme turvata Itämeren hyvinvoinnin ja oman elämämme sen äärellä myös tulevaisuudessa, meidän tulee etsiä rohkeasti ratkaisuja ja muuttaa elämäntapaamme. Monisyisen ongelman edessä vaaditaan monenlaisia toimia, erilaisia pelastajia.

Itämeri tarvitsee jouluna lahjoja, ja jokainen lahjoitus auttaa.

Joululahja Itämerelle tukee John Nurmisen Säätiön meriympäristö- ja kulttuurityötä

Meri ei osaa itse pyytää apua. Sitä on ensin tutkittava, pyrittävä ymmärtämään ja etsittävä ratkaisuja. Halu meren auttamiseksi kumpuaa meren ymmärtämisestä – merenlukutaidosta. Tässä työssä tarvitsemme apua.

”John Nurmisen Säätiön joulukampanjan kasvot, Seela Sella, Jari Litmanen ja Ina Mikkola, muistuttavat viestillään meitä siitä, että meri tarvitsee apua ympäri vuoden. Tärkeät lahjat ovat niitä, joiden vaikutus kestää pisimpään. Aineeton lahja Itämerelle auttaa meitä tekemään vaikuttavia ja tehokkaita Itämeren suojelutoimia myös tulevina vuosina”, sanoo säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Ei siis unohdeta Itämerta talvellakaan, vaikka meri on piilossa, ja työn tulokset antavat huolestuneen odottaa. Meri toipuu hitaasti, mutta oikeiden toimien avulla varmasti.

Lahjoittamalla John Nurmisen Säätiölle tuet säätiön hankkeita, joissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Säätiö on aloittanut 40 meriympäristöhanketta, joista 33 on saatu päätökseen. Lahjoittamalla tuet myös säätiön kulttuuritoimintaa, jolla välitetään eteenpäin tietoa merestä ja kerrotaan sen tarinoita.

Vielä ei ole liian myöhäistä. Anna siis tänä jouluna aineeton lahja Itämerelle ja auta pelastamaan sen perintö.

Lahjoita Itämerelle osoitteessa johnnurmisensaatio.fi/joulu

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku