Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Itämeripäivän voittajaresepteissä maistuu kala ja juurekset 

Itämeripäivän voittajaresepteissä maistuu kala ja juurekset 

Itämeripäivän-reseptikilpailun voittaja Juha Ritola palkittiin Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämällä 1 000 euron stipendillä. Lisäksi Ritala ja kunniamaininnan saanut Satu Korpijärvi saivat John Nurmisen Säätiön lahjoittamat kirjapalkinnot.
Itämeripäivän-reseptikilpailun voittaja Juha Ritola palkittiin Ammattikeittiöosaajat ry:n myöntämällä 1 000 euron stipendillä. Lisäksi Ritala ja kunniamaininnan saanut Satu Korpijärvi saivat John Nurmisen Säätiön lahjoittamat kirjapalkinnot. Kuva: Liisa Huima

Lisätietoja

Itämeren ruokakulttuurin inspiroiman reseptikilpailun voittaja yhdisti kekseliäästi hauen ja tyrnin.

John Nurmisen Säätiö ja Ammattikeittiöosaajat ry järjestivät yhteistyössä Kespron ja Kalatukku Erikssonin kanssa Itämeripäivä-aiheisen reseptikilpailun, jossa kannustettiin ammattikeittiöosaajia ideoimaan ruokaohjeita, jotka kunnioittavat itämerellistä ruokaperinnettä, huomioivat ravitsemussuositukset ja innostavat käyttämään Itämeren ympärillä viljeltyjä tai kasvavia raaka-aineita.  

Kilpailun tavoitteena oli inspiroida ruoka-alan ammattilaisia suunnittelemaan herkullisia tarjottavia Itämeripäivää varten. John Nurmisen Säätiön perustamaa Itämeripäivää vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina – tänä vuonna 29.8.2024. Kotimeren oma juhlapäivä on oivallinen hetki tarjota itämerellisiä makuja ja kertoa ravintolan asiakkaille vastuullisista ruokavalinnoista ja Itämeren alueen ruokakulttuurista. Itämeri-ystävällisellä ruualla herkuttelu on helppo ja hauska tapa juhlistaa Itämeripäivää. 

Reseptikilpailun voittaja julkistettiin keskiviikkona 17.4. Heurekassa järjestetyssä Ammattikeittiöosaajien seminaarissa. Itämeripäivä-reseptikilpailun voittajaksi valittiin restonomiopiskelija Juha Ritolan menukokonaisuus, jossa tyrni antaa potkua hennolle hauelle ja lisukkeina tarjottavat kotimaiset juurekset tuovat kokonaisuuteen väriä ja makua.  

Kokonaisuudessaan voittajamenu koostui tyrni-haukimurekepihvistä, uunijuureksista, metsäsienikastikkeesta ja raikkaasta juuressalaatista. Ritolan ruokatarina tukee annoksen Itämeri-henkisyyttä: ”Tyrnimarjan hapokkuus sai minut ajattelemaan, että sillä voisi korvata kalan maustamisessa usein käytettävän sitruunan, jota ei tuoteta Itämeren ympäristössä.” 

Juha Ritolan haukiannos voitti Itämeripäivän reseptikilpailun.
Juha Ritolan haukiannos voitti Itämeripäivän reseptikilpailun. Kuva: Ulla Telama

Kilpailussa kunniamaininnan sai Satu Korpijärven reseptikokonaisuus, jossa pääruuan ahven hunnutetaan kauraleivityksellä, paistetaan pannussa ja nautitaan porkkanamuusin kanssa. Kokonaisuutta tukee paahdettu juuressalaatti ja ruohosipuliherneet. Kalan kastikkeena toimii perinteiseen tapaan tilli-kermaviilikastike. 

Kilpailussa jatkoon päässeet reseptit testanneet Keskon keittiömestari Harri Veckman ja Kalatukku Erikssonin keittiömestari Antti Reinikainen arvostivat kilpailijoiden raaka-ainevalintoja ja innokkuutta ideoida Itämeren ruokaperinnettä vastaavia ruokaohjeita. 

Satu Korpijärven ahvenannos sai Itämeripäivän reseptikilpailussa kunniapalkinnon.
Satu Korpijärven ahvenannos sai Itämeripäivän reseptikilpailussa kunniapalkinnon. Kuva: Ulla Telama

John Nurmisen Säätiön käynnistämää ja koordinoimaa Itämeripäivää vietetään vuosittain aina elokuun viimeisenä torstaina erilaisten tapahtumien ja tempausten parissa. Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille tärkeitä merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi. Päivä juhlistaa meren monimuotoisuutta ja mittaamatonta arvoa. Juhlinnan lisäksi tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta. Vuonna 2024 Itämeripäivää vietetään 29.8. www.itämeripäivä.fi

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku