Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Luomupeltoja mukaan kipsikäsittelyyn

Luomupeltoja mukaan kipsikäsittelyyn

Traktori levittää luonnonkipsiä pellolle

Lisätietoja

Kipsin levittäminen peltomaahan vähentää eroosiota ja leikkaa vesistöjä rehevöittävää fosforihuuhtoumaa. Tästä tehokkaasta vesiensuojelutoimenpiteestä ovat olleet kiinnostuneita myös luomuviljelijät.

Suomessa saatavilla oleva kierrätyskipsi eli lannoitetuotannon sivutuotekipsi ei kuitenkaan luomusäännösten vuoksi sovellu luomupelloille, joille on sallittua levittää vain neitseellistä luonnonkipsiä. Tänä syksynä Vantaanjoen kipsihankkeessa tarjottiin joukolle nurmijärveläisiä luomuviljelijöitä mahdollisuus luonnonkipsin kokeiluun. John Nurmisen Säätiö teki kipsinlevityssopimukset neljän luomuviljelijän kanssa ja luonnonkipsiä on viime viikkoina levitetty noin 80 hehtaarin alalle.

Kipsi on alkuperältään espanjalaista. Luonnonkipsi vähentää fosforikuormitusta samoin kuin sivutuotekipsikin, mutta on kustannuksiltaan sivutuotekipsiä kalliimpaa.

Krannin tilan Olli Lukkarinen lähti mielellään mukaan luonnonkipsin levitykseen: ”Kipsikäsittely on ilman muuta meille positiivinen juttu! Jos tällä saadaan ympäristöhyötyjä, niin se on tosi hieno homma. Krannin tilan viestinnässä asiakkaillemme tullaan varmasti kertomaan, että tällaistakin tehdään. Ihmiset on tosi kiinnostuneita nykypäivänä, että mitä siellä pelloilla tehdään ja miten sitä viljellään.”

Lisää aiheesta:

Katso Olli Lukkarisen haastattelu ja kurkkaa, miten luonnonkipsin levitys sujuu:

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku