Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Nord Stream -vuoto lisää ilmastopäästöjä

Nord Stream -vuoto lisää ilmastopäästöjä – Itämeren luonnolle ei nykytiedon valossa merkittävää uhkaa

Luoto ja lentäviä lokkeja sumuisella merellä
Kuva: Lasse Hendriks

Maanantain ja tiistain aikana tapahtuneet Nord Stream -kaasuputkivuodot eivät todennäköisesti aiheuta Itämeren luonnolle suurta haittaa tai välitöntä uhkaa, arvioidaan Itämeren merellisen ympäristön suojelukomissio HELCOMista.

HELCOMin puheenjohtajan Evija Šmiten mukaan suojelukomissiossa seurataan tarkasti kaasuvuotojen tilannetta ja vaikutuksia. Aiheesta keskustellaan tulevassa HELCOMin tapaamisessa.

”Vuodoilla ei näyttäisi olevan välitöntä ympäristöuhkaa, vaikka vuodoista vapautuvat kasvihuonekaasut ovat tietysti haitallisia ilmastolle”, Šmite toteaa.

Metaanin ilmastoa lämmittävä vaikutus on lähes 30 kertaa suurempi kuin hiilidioksidilla. Ilmaston lämpeneminen puolestaan vaikuttaa monin tavoin vedenalaiseen luontoon ja sen vaikutukset kiihdyttävät myös meren rehevöitymistä.

Šmite korostaa, että tulevia ympäristövaikutuksia on hankala toistaiseksi arvioida, sillä esimerkiksi vuodon määristä tai nopeudesta ei ole tarkkaa tietoa. Tutkimukset niin vuotojen syyn kuin ympäristövaikutusten osalta ovat vielä kesken.

Kaasuputkivuodot ovat voineet aiheuttaa esimerkiksi paikallista vahinkoa kalastolle ja Itämeren eliöstölle.

”Seuraamme säätiössä tilanteen kehittymistä ja pidämme yhteyttä asiaa tutkiviin sidosryhmiimme”, kertoo John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku