Hyppää sisältöön

Saaristolaisleivällä suojelua Itämerelle – leipomo-kahvilaketju Sinuhe Oy ja John Nurmisen Säätiö aloittavat yhteistyön

Lisätietoja

Henri Laurila
Myyntipäällikkö
Sinuhe Oy
henri.laurila@sinuhe.fi
Puh. 040 5117282

John Nurmisen Säätiö on saanut herkullisen uuden kädenojennuksen kotimaiselta yrityskentältä. Asialla on lahtelainen leipomo-kahvilaketju Sinuhe Oy, jonka jokaisesta myydystä saaristolaisleivästä kilahtaa lahjoitus Itämeren suojelun ja merikulttuurityön hyväksi.

Itämerta voi jatkossa suojella myös ostamalla Sinuhen saaristolaisleipää, kun perinteikkään lahtelaisleipomon uusi Skönarin unelma lanseerataan elokuussa. Kauppojen hyllyille uutuustuote saapuu elo-syyskuun vaihteessa. Uutuustuote on yhteistyöprojekti John Nurmisen Säätiön kanssa, ja jokaisesta myydystä leivästä lahjoitetaan 10 senttiä säätiön Itämeri-työhön. Leipien pakkauksissa on mukana ajankohtaista tietoa Itämeren tilasta ja suojelusta. Skönarin unelma –saaristolaisleipä on samalla myös Sinuhen tämän vuoden Itämeripäivän teko.

Sinuhen myyntipäällikkö Henri Laurilan mukaan kumppanuudelle on luonteva pohja, sillä yrityksen panostus vesiensuojeluun alkoi jo Lahden Vesijärven tervehdyttämistä tukevan Lahtelainen-ruisleivän kehittämisestä.

”Nyt halusimme tehdä tätä isommassa mittakaavassa. John Nurmisen Säätiön toiminta oli tullut tutuksi muun muassa Nelosen Diili-ohjelmasta, ja sen tulokset näkyvät uutisissa. Niiden inspiroimina halusimme lähteä omilla taidoillamme ja tällä uutuustuotteella mukaan pelastamaan Itämerta ja sen perintöä tuleville sukupolville”, Laurila kertoo.

Pitkän linjan lahtelaisleipuri

Sinuhe Oy:n juuret ulottuvat 1930-luvun lopulle Lahteen, kun Oululaisen kahvilatoimintaa Lahden alueella pitkään johtanut Raili Valtari päätti avata kaupunkiin oman kahvilan.

Toiminta laajentui 1950-luvulla, ja Mariankadulle avattu uusi kahvila sai nimekseen Sinuhe – Mika Waltarin teoksen mukaisesti. Kahvilasta tuli suosittu kohtaamispaikka, ja 1970-luvulla yrityksen kasvu lähti uuteen vauhtiin, kun uusi leipomokiinteistö valmistui Niemen kaupunginosaan.

Yrityksen pääkonttori ja leipomo ovat Lahdessa edelleen samalla paikalla. Perheyrityksen toiminta jatkuu nyt jo kolmannessa polvessa.

Vastuullisesti valmistettu lähituote

Henri Laurilan mukaan ympäristö- ja vastuullisuusasiat ovat tärkeä osa Sinuhen arvomaailmaa: ”Emme voi olla pelkästään kuluttava osapuoli. Sen sijaan jokaisen on tehtävä oma pieni ripauksensa, jotta asiat saadaan kääntymään parempaan.”

Sinuhen saaristolaisleipien tuotannossa käytetään vain kotimaisia raaka-aineita. Yritys myös pyrkii minimoimaan ympäristöjalanjälkensä kaikessa toiminnassaan tuotannosta pakkauksiin saakka.

”Lisäksi suosimme paikallisia lähituottajia. Tämä on meille arvovalinta, jossa korostamme pitkäaikaisia ja vastuullisia kumppanuuksia. Olemme lahtelaisena perheyrityksenä tärkeä paikallinen työllistäjä ja valitsemme yhteistyökumppanit myös muilla paikkakunnilla alueellisesti”, Laurila kertoo.

Uusi ”Itämerileipä” ei kuitenkaan jää vain kotikuntalaisten herkuksi. Tavoitteena on, että sitä on saatavilla Sinuhen jakelualueen päivittäistavarakaupoissa. Käytännössä se tarkoittaa noin 75 prosentin peittoa Suomessa.

Hieno lisä kumppaniverkostoon

John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardtin mukaan Sinuhe Oy on todella tervetullut kumppani säätiön jatkuvasti laajenevaan tukijaverkostoon. ”Lahjoitusten avulla voimme varmistaa toimintamme jatkuvuutta”, Arrakoski-Engardt toteaa

”Siksi olemme kiitollisia Sinuhen arvokkaasta tuesta, jota käytetään sekä konkreettisiin Itämeren pelastustoimiin että hankkeisiin arvokkaan merellisen kulttuuriperinnön vaalimiseksi. On hienoa, että Sinuhe haluaa olla mukana tekemässä työtä yhteisen meremme hyvinvoinnin edistämiseksi.”


Sinuhe Oy on lahtelainen, vuonna 1938 perustettu leipomo- ja kahvilayritys. Kahvilatoiminta on keskittynyt Lahteen, mutta Sinuhen leipomotuotteita myydään ympäri Suomea. Perheyritys teki vuonna 2020 liikevaihtoa 13,4 miljoonaa euroa ja se työllisti yhteensä 120 henkilöä. www.sinuhe.fi

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku