Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Tilallisia Lantakierrätyshankkeeseen

Lannan ravinteiden kierrätys vähentää Itämeren ravinnekuormaa – etsimme uusia tilallisia mukaan Lantakierrätyshankkeeseen

Traktori vetämässä lantakuormaa pellolla.
Kierrätettyä fosforipitoista kuivalantaa levitetään pelloille lannoitteeksi. Kuva: Tara Jaakkola.

Lisätietoja

Hankkeessa edistämme maatalouden ravinteiden kierrätystä siirtämällä lantaa ravinnepitoisilta eläintiloilta ravinnealijäämäisen kasvituotannon tarpeisiin. Tavoitteena on vähentää Itämereen kohdistuvaa ravinnekuormaa erityisesti Lounais-Suomessa, jonne on keskittynyt runsaasti eläintuotantoa. Etsimme nyt uusia tilallisia mukaan Lantakierrätyshankkeeseen vuodelle 2023.

Maatalouden ravinteiden kierrätys hyödyttää monessa mielessä: sillä torjutaan Itämeren rehevöitymistä ja vähennetään keinolannoitteiden käytön tarvetta.

Fosfori on välttämätön ravinne kasveille, mutta päästessään valumaan vesistöihin se on myös tehokas rehevöittäjä. Lantakierrätyshankkeessa siirretään vesistöjä rehevöittävää fosforia etenkin Lounais- ja Länsi-Suomen eläintuotannosta muualle ravinnealijäämäiseen kasvituotantoon. Rannikoille keskittyneiden eläintilojen lähistöllä peltojen fosforipitoisuus on lannan käytön seurauksena usein runsasta, mikä lisää Saaristomereen ja Selkämereen kohdistuvaa ravinnekuormitusta.

Lantafosforin kierrätys ja kysyntä on kasvussa

Lantakierrätyshankkeessa on etsitty sopivia eläin- ja kasvitilapareja, joiden välillä on siirretty prosessoitua fosforipitoista kuivalantaa. Vuosina 2020–2022 hankkeessa on ollut mukana Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pirkanmaan alueelta useita kasvintuotanto- ja sikatiloja, joiden välillä lantafosforia on siirretty yli 7000 kiloa.

Samalla on kehitetty toimintamallia ja tukimuotoa, joka kannustaisi laajemmin tilojen väliseen yhteistyöhön ja lantafosforin vesistöystävälliseen hyödyntämiseen. Tätä työtä on tehty yhdessä kotieläintuottajien, kasviviljelijöiden, alan tutkijoiden ja muiden asiantuntijoiden kanssa.

“Ravinteiden kierrätys tuo lisää vaihtoehtoja keinolannoitteiden käytölle. Lannan ravinteiden erottelu mahdollistaa niiden tehokkaamman hyödyntämisen”, kertoo Lantakierrätyshankkeen projektipäällikkö Henri Nikkonen.

Sekä lannanluovuttajina toimineet kotieläintuottajat että vastaanottajina mukana olleet kasvinviljelijät ovat kokeneet hankkeen tärkeänä. Kotieläintiloilla on tarve käsitellä syntyvät lantamäärät vastuullisesti. Kasvinviljelytiloilla lanta hyödyttää viljelijää suoraan taloudellisesti vähentäen mineraalilannoitteiden tarvetta. Lannan mukana peltomaahan saadaan samalla lisää orgaanista ainesta, mikä parantaa maaperän kasvukuntoa.


John Nurmisen Säätiö – Pelastamassa Itämerta 
Vuonna 1992 perustetun John Nurmisen Säätiön tavoite on pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Säätiön hankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöongelmia, kuten rehevöitymistä ja luontokatoa. Säätiön tehtävänä on myös vaalia, elävöittää ja välittää mereen liittyviä tarinoita sekä kulttuuriperintöä. Työtä ohjaavat tulokset ja vaikuttavuus. Säätiön toiminta rahoitetaan pääosin lahjoituksilla ja avustuksilla.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku