Itämeri puhuu -keskustelut
John Nurmisen Säätiön Itämeri puhuu -keskustelusarjassa käsitellään Itämerta kulttuurin, yhteiskunnan ja ympäristönsuojelun näkökulmista. Tutustu keskustelujen teemoihin ja katso tilaisuuksien tallenteet.
Itämeren vaikea perintö 4.12.2024
Mitä Itämeri kätkee sisäänsä? Mitä sieltä nykyisin puuttuu? Miten alueen sotaisa historia näkyy pinnan alla ja sen päällä? Kuinka Itämeri vaikuttaa hyvinvointiimme ja voisiko se antaa meille vieläkin enemmän? Näitä itämerellisiä kysymyksiä käsittelemme viidennessä Itämeri Puhuu –keskustelutilaisuudessamme.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy, mutta toivomme ilmoittautumisia järjestelyjen vuoksi. Ilmoittauduthan 27.11. mennessä täällä.
Tilaisuus striimataan ja videolinkki päivittyy myöhemmin tälle sivulle. Striimin katselua varten ei tarvitse ilmoittautua.
Puhujat: Julia Korkman (oikeuspsykologi ja laulaja), Juha “Roope” Flinkman (meribiologi ja tutkimussukeltaja), Laura Kolbe (Euroopan historian professori) ja Markku Sipi (toimittaja). Keskustelua moderoi säätiön viestintäjohtaja Elina Lehtinen.
Kenen Itämeri -keskustelusta ei ole tallennetta. Kaikki muut Itämeri puhuu -keskustelusarjan tallenteet ovat katsottavissa tällä sivulla.
Kenen Itämeri? 30.11.2023
Talouden ja yritysmaailman voimia tarvitaan ilmastonmuutoksen torjunnassa ja Itämeren pelastamisessa. Miten voimme onnistua sinisessä siirtymässä tavalla, jossa sekä luonto että ihminen ovat lopulta voittajia?
Puhujat: Meri Kallasvuo (Itämeri-asiantuntija, Luonnonvarakeskuksen ohjelmajohtaja ja erikoistutkija), Emilia Kullas (Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA:n johtaja), Tommy Hellsten (diplomi-ihmettelijä, Ihminen tavattavissa -filosofian isä) ja Annamari Arrakoski-Engardt (John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja).
Sama meri meissä kaikissa 1.12.2022
Itämeri on ajankohtaisten poliittisten ja ekologisten kysymysten näyttämö kulttuuristen näkökulmien jäädessä helposti taka-alalle. Ekologiset, kulttuuriset ja poliittiset vaikutukset kuitenkin kietoutuvat kokonaisuudeksi, jossa jokainen osa vaikuttaa toisiinsa.
Puhujat: Hannu Väisänen (kirjailija ja kuvataiteilija), Katriina Siivonen (Turun yliopiston dosentti, yliopistonlehtori), Marjo T. Nurminen (tietokirjailija), Jari Hänninen (Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen apulaisprofessori) ja Annamari Arrakoski-Engardt (John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja).
Ylirajainen – Pinnanalainen 5.4.2022
Mitä Itämeren alueen valtiot oikeasti tekevät yhteisen meremme eteen? Puhetta vai tekoja? Toimiiko yhteistyö ja kuinka muuttunut turvallisuuspoliittinen ympäristö vaikuttaa Itämeren tilaan? Kuinka huolissaan luontokadosta pitää olla? Loppuuko ruokapöydistä Itämeren kala? Ovatko Itämeren alueen valtiot sitoutuneita meren pelastamiseen?
Puhujat: Isabella Lövin (vapaa toimittaja, Ruotsin ent. ilmasto- ja ympäristöministeri), Juhani Kaskeala (ent. puolustusvoimien komentaja, amiraali), Alf Norkko (Itämeritutkimuksen professori, Tvärminnen eläintieteellisen aseman tieteellinen johtaja) ja Annamari Arrakoski-Engardt (John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja).
Tieto, kuvittelu ja valta 1.12.2021
Maailma on täynnä tietoa ja sen arvioiminen on usein vaikeaa. Tietoa voidaan myydä ja varastaa. Kuka tietoa käyttää ja mihin tarkoituksiin? Itämeri on hätätilassa – totta vai tarua?
Puhujat: Kaius Niemi (Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja), Antti Iho (Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija), Timo Harakka (liikenne- ja viestintäministeri), Laura Kolbe (professori) ja Annamari Arrakoski-Engardt (John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja).
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.