Hyppää sisältöön
Etusivu
Itämeri
Sinilevä
Sinilevätesti

Sinilevätesti

Sinilevälautta tyynellä Itämerellä

Kuinka sinilevän tunnistaa ja miten voi varmistua siitä, että kyseessä on levä eikä esimerkiksi siitepöly?

Mikäli sinilevää on vähän, se näkyy veden seassa pieninä, vihertävinä ja kellertävinä hiukkasina. Tuulen mukana sinilevä voi kasaantua kellertäviksi raidoiksi rantaveteen. Suuri määrä sinilevää muodostaa vihertäviä ja kellertäviä levälauttoja. Pahimmillaan sinilevä näyttäytyy maalimaisena kerroksena veden pinnassa, tai vesi voi näyttää jopa hernekeittomaiselta.

Sinilevän voi sekoittaa havupuiden siitepölyyn, jota kertyy pintavesiin erityisesti loppukeväästä ja alkukesästä. Siitepöly on väriltään keltaisempaa kuin sinilevä. Sinilevän tunnistukseen on kaksi helppoa testiä, jotka auttavat erottamaan sen muista levistä ja siitepölystä.

Onko vedessä sinilevää? –
Tee testi!

Tikkutesti

Kokeile pitkällä tikulla vedessä olevaa levää. Sinilevä hajoaa hitusina veteen. Jos levä jää roikkuman rihmamaisesti keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.

Lasitesti

Ota vettä lasiin kohdasta, jossa olet havainnut levää. Anna lasin seistä pöydällä noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee kerros vihertäviä hiukkasia, kyseessä on mitä todennäköisimmin sinilevä. Esimerkiksi männyn siitepölyn tunnistaa tällä testillä väristä: siitepöly on keltaista tai kellertävää, ei vihreää.

Näin tunnistat sinilevän

Lataa helppo opas, joka auttaa sinua sinilevän tunnistamisessa!

sinilevää rannassa
Kuva: Kirsi Kurki-Miettinen

Lue lisää sinilevästä

Laituri ja sinilevää rannassa
Tietoa itämerestä
Sinilevä

Sinileväesiintymät ovat vesistöjen rehevöitymisen ja suotuisien sääolojen tulos. Osa sinilevistä on myrkyllisiä ja haitallisia erityisesti lapsille ja eläimille.

Saari ja meri ylhäältä
Tietoa itämerestä
Onko sinilevä vaarallista?

Osa sinilevistä on myrkyllisiä. Sinilevä on aina vaarallista juomavetenä eikä keittäminen poista myrkkyjä.

Sinilevälautta tyynellä Itämerellä
Tietoa itämerestä
Sinilevä Itämerellä

Sinilevän määrään vaikuttaa vesien rehevöityminen ja suotuisa sää. Massakukinnot ilmestyvät lämpimällä ja tyynellä säällä.

Mies uimassa
Tietoa itämerestä
Sinilevä ja uiminen

Sinileväisessä vedessä uimista kannattaa harkita. Pesuvetenä sinileväistä vettä ei kannata käyttää.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku