Sinilevätesti
Kuinka sinilevän tunnistaa ja miten voi varmistua siitä, että kyseessä on levä eikä esimerkiksi siitepöly?
Mikäli sinilevää on vähän, se näkyy veden seassa pieninä, vihertävinä ja kellertävinä hiukkasina. Tuulen mukana sinilevä voi kasaantua kellertäviksi raidoiksi rantaveteen. Suuri määrä sinilevää muodostaa vihertäviä ja kellertäviä levälauttoja. Pahimmillaan sinilevä näyttäytyy maalimaisena kerroksena veden pinnassa, tai vesi voi näyttää jopa hernekeittomaiselta.
Sinilevän voi sekoittaa havupuiden siitepölyyn, jota kertyy pintavesiin erityisesti loppukeväästä ja alkukesästä. Siitepöly on väriltään keltaisempaa kuin sinilevä. Sinilevän tunnistukseen on kaksi helppoa testiä, jotka auttavat erottamaan sen muista levistä ja siitepölystä.
Onko vedessä sinilevää – tee tikkutesti tai lasitesti!
Tikkutesti
Kokeile pitkällä tikulla vedessä olevaa levää. Sinilevä hajoaa hitusina veteen. Jos levä jää roikkuman rihmamaisesti keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.
Lasitesti
Ota vettä lasiin kohdasta, jossa olet havainnut levää. Anna lasin seistä pöydällä noin tunnin ajan. Jos pinnalle nousee kerros vihertäviä hiukkasia, kyseessä on mitä todennäköisimmin sinilevä. Esimerkiksi männyn siitepölyn tunnistaa tällä testillä väristä: siitepöly on keltaista tai kellertävää, ei vihreää.
Lataa opas
Lataa alta opas, jonka auttaa sinua tunnistamaan sinilevän.
Näin tunnistat sinilevän.
Lue lisää
Mitä oireita sinilevä voi aiheuttaa ?
Jos sinilevää on rannassa, voiko siinä uida?
Mitä muuta tiedät Itämerestä? Pelaa Itämeri-visaa!