Hyppää sisältöön
Etusivu
Itämeri
Sinilevä
Onko sinilevä vaarallista?

Onko sinilevä vaarallista?

Saari ja meri ylhäältä

Osa sinilevistä on terveydelle vaarallisia, sillä ne tuottavat maksa- ja hermomyrkkyjä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa suhtautumaan sinileväiseen veteen aina niin, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa. Myrkkyjen lisäksi jotkut sinilevistä tuottavat yhdisteitä, jotka voivat osalle ihmisistä aiheuttaa iho-oireita.

Sinileväesiintymän ulkonäkö ei paljasta, onko kyseessä myrkkyjä tuottava vai myrkytön laji. Osa sinilevistä on myrkyllisiä, ja niistä voi olla haittaa etenkin lemmikkieläimille ja pienille lapsille.

Sinilevä on vaarallista juotavaksi


Sinileväistä vettä ei tule missään tilanteessa käyttää juomavetenä tai ruoanlaitossa edes keitettynä. Keittäminen ei poista sinilevämyrkkyä vedestä. Myöskään retkeilyssä käytettävät vedenpuhdistuslaitteet eivät poista sinileväisestä vedestä myrkkyjä.

Sinileväistä vettä ei suositella myöskään kasteluvedeksi ruokakasveille, esimerkiksi yrteille.

Mies uimassa
Kuva: Petri Anttila

Sinilevän oireet ihmisillä


Sinilevä aiheuttaa hyvin yksilöllisiä ja vaihtelevia oireita, jotka ilmenevät useimmiten muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.

Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, kuten punotusta, kutinaa ja ihottumaa, vatsaoireita, kuten pahoinvointia, mahakipua, oksentelua ja ripulia, sekä nuhaa, silmien ärsytystä, päänsärkyä ja kuumetta. Jos oireet ovat rajuja tai eivät hellitä, on syytä hakeutua lääkäriin. Sinileväoireet voivat tulla myös sinileväisessä vedessä uimisesta.

Sinilevän oireet koirilla ja muilla lemmikeillä

Sinilevä ja koira on huono yhdistelmä, sillä sinilevä on vaarallista koirille. Koirat voivat uidessaan juoda huomattavan määrän sinileväistä vettä. Sinilevän myrkky voi aiheuttaa vakavan maksavaurion.

Sinilevä on vaarallista koirien lisäksi myös muille lemmikeille. Etenkin pienikokoiselle lemmikille sinilevän myrkyt voivat nieltynä aiheuttaa hyvin vakavia oireita ja jopa kuolemanvaaran. Myrkytyksen oireita koirilla ja esimerkiksi kissoilla ovat oksennus, ripuli, heikotus, tärinä, vapina ja kehon krampit. Maksavaurio voi pahimmillaan johtaa eläimen kuolemaan.

Oireet alkavat usein jo tunnin sisällä leväisen veden juomisesta. Mikäli eläin on juonut sinileväistä vettä tai alkaa kärsiä sinilevän myrkytysoireista, ota viipymättä yhteys eläinlääkäriin. Ensiapuna voi olla esimerkiksi oksetus tai huuhtelu puhtaalla vedellä.

Mikäli eläin on uinut sinileväisessä vedessä, on se hyvä pestä puhtaalla vedellä heti uinnin jälkeen.

koira juoksee veteen
Kuva Petri Anttila

Lue seuraavaksi sinilevästä

Laituri ja sinilevää rannassa
Tietoa itämerestä
Sinilevä

Sinileväesiintymät ovat vesistöjen rehevöitymisen ja suotuisien sääolojen tulos. Osa sinilevistä on myrkyllisiä ja haitallisia erityisesti lapsille ja eläimille.

Sinilevälautta tyynellä Itämerellä
Tietoa itämerestä
Sinilevä Itämerellä

Sinilevän määrään vaikuttaa vesien rehevöityminen ja suotuisa sää. Massakukinnot ilmestyvät lämpimällä ja tyynellä säällä.

Mies uimassa
Tietoa itämerestä
Sinilevä ja uiminen

Sinileväisessä vedessä uimista kannattaa harkita. Pesuvetenä sinileväistä vettä ei kannata käyttää.

Sinilevälautta tyynellä Itämerellä
Tietoa itämerestä
Sinilevätesti

Miten sinilevän tunnistaa? Kahdella helpolla testillä voit testata, onko vedessä sinilevää.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku