Onko sinilevä vaarallista?
Osa sinilevistä on terveydelle vaarallisia, sillä ne tuottavat maksa- ja hermomyrkkyjä. Lisäksi jotkut sinilevistä tuottaa yhdisteitä, jotka voivat osalle ihmisistä aiheuttaa iho-oireita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kehottaa suhtautumaan sinileväiseen veteen aina niin, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa. Sinileväesiintymän ulkonäkö ei paljasta, onko kyseessä myrkkyjä tuottava vai myrkytön laji. Osa sinilevistä on myrkyllisiä, ja niistä voi olla haittaa etenkin lemmikkieläimille ja pienille lapsille.
Sinilevä on vaarallista juotavaksi
Sinileväistä vettä ei tule missään tilanteessa käyttää juomavetenä tai ruoanlaitossa edes keitettynä. Keittäminen ei poista sinilevämyrkkyä vedestä. Myöskään retkeilyssä käytettävät vedenpuhdistuslaitteet eivät poista sinileväisestä vedestä myrkkyjä.
Sinileväistä vettä ei suositella myöskään kasteluvedeksi ruokakasveille, esimerkiksi yrteille.
Sinilevän aiheuttamat oireet ihmisellä
Sinilevä aiheuttaa hyvin yksilöllisiä ja vaihtelevia oireita, jotka ilmenevät useimmiten muutaman tunnin sisällä sinilevälle altistumisesta.
Sinilevä voi aiheuttaa iho-oireita, kuten punotusta, kutinaa ja ihottumaa, vatsaoireita, kuten pahoinvointia, mahakipua, oksentelua ja ripulia, sekä nuhaa, silmien ärsytystä, päänsärkyä ja kuumetta. Jos oireet ovat rajuja tai eivät hellitä, on syytä hakeutua lääkäriin. Sinileväoireet voivat tulla myös sinileväisessä vedessä uimisesta.
Sinilevän oireet koirilla ja muilla lemmikeillä
Sinilevä on vaarallista aina koirille ja muille lemmikeille. Sinilevän myrkyt voivat nieltynä aiheuttaa hyvin vakavia oireita ja jopa kuolemanvaaran. Riskissä sinilevien aiheuttamalle myrkytykselle ovat etenkin koirat, jotka voivat uidessaan juoda huomattavankin määrän sinileväistä vettä. Sinilevän myrkky voi aiheuttaa vakavan maksavaurion. Myrkytyksen oireita koirilla ja esimerkiksi kissoilla ovat oksennus, ripuli, heikotus, tärinä, vapina ja kehon krampit. Maksavaurio voi pahimmillaan johtaa eläimen kuolemaan.
Oireet alkavat usein jo tunnin sisällä leväisen veden juomisesta. Mikäli eläin on juonut sinileväistä vettä tai alkaa kärsiä sinilevän myrkytysoireista, ota viipymättä yhteys eläinlääkäriin. Ensiapuna voi olla esimerkiksi oksetus tai huuhtelu puhtaalla vedellä.
Mikäli eläin on uinut sinileväisessä vedessä, on se hyvä pestä puhtaalla vedellä heti uinnin jälkeen.