Suomalaiset eivät hyväksy vesistöjen tilan vaarantamista vihreän siirtymän nimissä
Itämeri- ja ympäristöjärjestöjen teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaisten näkemys on, etteivät uudet vihreän siirtymän hankkeet saa vaarantaa vesistöjen tilaa. Kolme neljästä suomalaisesta haluaa myös, että vihreän siirtymän hankkeille etsitään vaihtoehtoinen toteutustapa, jos ne aiheuttavat merkittävää haittaa ympäristölle. Vastauksena suomalaisten huoleen järjestöt ovat laatineet nyt yhteiset vihreän siirtymän pelisäännöt.
Itämeri- ja ympäristöjärjestöjen – Baltic Sea Action Group, John Nurmisen Säätiö, Suomen Luonnonsuojeluliitto, WWF, Greenpeace, Pidä Saaristo Siistinä ry ja Natur och Miljö – tilaaman tutkimuksen mukaan joka toinen suomalainen on huolissaan vihreän siirtymän vaikutuksista suomalaiseen luontoon. Lisäksi vain 15 % hyväksyy vuonna 2024 tehdyt lakimuutokset, jotka antaisivat teollisuus-, kaivos- ja energiantuotantohankkeille luvan poiketa vesienhoidon ympäristötavoitteista. Hallitus perusteli lakimuutoksia vihreän siirtymän vauhdittamisella.
Suomalaisista 68 % ei hyväksy sitä, että vihreän siirtymän hankkeille annetaan rakennuslupa, jos ne heikentävät lähivesistöjen tilaa. Jopa 77 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että vihreän siirtymän hankkeille on etsittävä vaihtoehtoinen toteutustapa tai -paikka, mikäli ne aiheuttavat merkittävää haittaa ympäristölle.
Itämeri- ja ympäristöjärjestöt peräänkuuluttavat parempia pelisääntöjä vihreään siirtymään
Vastauksena suomalaisten huoleen vesistöjen tilan vaarantumisesta järjestöt ovat yhdessä laatineet pelisäännöt kestävän vihreän siirtymän tueksi. Tarve ympäristökestävyyden varmistamiselle juontaa viime vuoteen. Eduskunta hyväksyi vuoden 2024 lopulla useita lakimuutoksia, joiden perusteella vihreää siirtymää edistävät energia-, kaivos- ja teollisuushankkeet saavat poiketa vesienhoidon ympäristötavoitteista. Lakimuutokset sallivat vesistöjen erinomaisen tilan heikentämisen ja pahimmillaan voivat vaarantaa Suomen viimeiset erinomaisessa kunnossa olevat vesistöt.
Järjestöjen mukaan vihreä siirtymä on välttämätön muutoksessa kohti kestävää taloutta ja yhteiskuntaa. Vihreän siirtymän hankkeita ei kuitenkaan voida toteuttaa luonnon ja ympäristön kustannuksella. Tärkein viesti on, että siirtymän toteuttamisessa tulee noudattaa varovaisuusperiaatetta ja välttää merkittäviä haitallisia ympäristövaikutuksia.
Lain mukaisesta vesien hyvän tilan tavoitteesta ei tule poiketa vihreän siirtymän nimissä. Erityisen varovainen tulee olla hankkeiden kanssa, jotka lisäävät paikallista kuormitusta, muuttavat merkittävästi vesistön ominaisuuksia ja vaarantavat elinympäristöjen tai lajien elinvoimaisuuden.
Vihreän siirtymän hankkeita ei pidä toteuttaa ilman riittävää ymmärrystä ja kokonaiskuvaa niiden ympäristövaikutuksista. Haitallisten vaikutusten vähentämiseksi hankkeille tulee tehdä laadukas ja perinpohjainen ympäristövaikutusten arviointi, jossa huomioidaan myös kumulatiiviset vaikutukset. Lupaehtojen tulee estää ympäristön tilan heikkeneminen ja lupien valvontaan tulee varata riittävästi resursseja. Lisäksi tulee satsata vesien- ja merenhoidon tavoitteita tukevaan merialue- ja maankäytön suunnitteluun.
Haitallisten vesistövaikutusten ilmeinen riski teollisuus-, kaivos- ja energiantuotantohankkeissa on ristiriidassa vihreän siirtymän periaatteiden kanssa. Vihreän siirtymän kuuluisi tukea ilmastokriisin ja luontokadon samanaikaista ratkaisua, eikä pahentaa jo olemassa olevia ympäristöongelmia. Hankkeet, jotka aiheuttavat merkittäviä haitallisia vesistövaikutuksia eivät ole vihreää siirtymää, vaan viherpesua.
Kyselytutkimuksen toteutti YouGov. Tiedot kerättiin sähköisesti YouGov Finlandin kuluttajapaneelissa 10.–13.1.2025. Kohderyhmänä oli yli 18-vuotiaat suomalaiset, ja vastaajia oli 1029.
Lisätietoja medialle:
John Nurmisen Säätiö
toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt p. 040 047 7878
Ulla Rosenström p. 0503827781
Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?
Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.