Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Itämeren suojelusta muistuttava Horisontti-taideteos välkehtii nyt täydessä pituudessaan Helsingin Jätkäsaarenlaiturissa

Horisontti on valmis! Itämeren suojelusta muistuttava Horisontti-taideteos välkehtii nyt täydessä pituudessaan Helsingin Jätkäsaarenlaiturissa

kuva horisontti-taideteoksesta
Horisontti-teos 2015. Kuva: Max Edin

Helsingin Jätkäsaarenlaiturissa sijaitseva Horisontti-taideteos on nyt täydessä 54 metrin mitassaan. Teoksen viimeinen 507 nimikoitua välke-laattaa sisältävä osa asennettiin paikoilleen eilen illalla. Taideteos koostuu 4 225 lahjoittajan nimeämästä laatasta eli välkkeestä. Horisontti-kampanja päättyi joulukuussa 2016, kun viimeinen välke lunastettiin John Nurmisen Säätiön joulun ystävämyynnissä.

”Hienoa nähdä, että Horisontti välkkyy kokonaisena paikallaan! Sen 4 225 laattaa kertovat, että meistä monella on aito tarve ajatella Itämerta ja tehdä jotakin sen hyväksi. Kun katsoo Itämeren vain 54 metrin keskisyvyyttä kuvaavaa teosta, voi ymmärtää, kuinka haavoittuvainen kaunis merellinen ympäristömme on. Kaikki tuki organisoituun suojelutoimintaan, kuten John Nurmisen Säätiön työhön Itämeren rehevöitymisen estämiseksi, on mitä tervetulleinta. Luonnon suojelun kokonaisuus muodostuu pienistä osista, ja toivonkin että Horisontti saa jokaisen meistä miettimään, miten näihin asioihin voi vaikuttaa omassa arjessa. Onneksi tietoisuus luonnon tilasta kasvaa jatkuvasti. Erityisen ilahtunut olen siitä, kuinka vakavasti nuori sukupolvi on ottanut asian omakseen,” toteaa Horisontin suunnittelun lahjoittanut muotoilija, professori Hannu Kähönen muotoilutoimisto Creadesign Oy:stä.

Kampanjalla kerättiin yhteensä noin 220 000 euroa, josta kulujen jälkeen ohjattiin Puhdas Itämeri -hankkeille noin 120 000 euroa. Kampanjan tavoitteena oli hankkia Luoteis-Venäjälle Hatsinan vesilaitokselle noin 100 000 euroa maksanut fosforinpoistoon tarvittava kemikaalisäiliö. Hatsina on Pietarin jälkeen Leningradin alueen suurin kaupunki. Pietarin kaupungin jätevedet puhdistetaan jo tehokkaasti, joten Hatsinassa toteutettava fosforinpoisto on nyt tehokkain tapa vähentää Suomenlahteen päätyvää ravinnekuormitusta ja sen myötä merialueen leväkukintoja. Säiliö asennettiin Hatsinaan viime vuonna ja kemiallinen fosforinpoisto otettiin käyttöön viime vuoden marraskuussa. Loput lahjoitusvarat käytetään muihin meren ravinnekuormaa vähentäviin Puhdas Itämeri -hankkeisiin.

Teoksen toteutus suunnittelusta asennukseen on ollut monivaiheinen projekti, jota ei ole ollut mahdollista toteuttaa pelkästään lahjoituksin. Vastineeksi saatiin kuitenkin taideteos, joka jää pysyvästi paikalleen muistuttamaan Itämeren tärkeydestä. Kampanjan kulut, noin 100 000 euroa, koostuivat mm. teoksen teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta sekä nimikoitujen laattojen kaivertamisesta. Vaativia työvaiheita olivat myös yksittäisten laattojen kokoaminen pitkäksi teokseksi sekä osien asennus paikan päällä.

Teoksen toteuttamiseen saatiin myös paljon arvokasta työtä lahjoituksena, mm. taiteellinen suunnittelu Hannu Kähöseltä ja materiaaleja Outokummulta. Myös teoksen toteutuksessa mukana olleet yritykset osallistuivat kustannuksiin. High Metal Production Oy osallistui teoksen valmistukseen ja toteutuksen suunnitteluun talkoohinnalla. Suomen Vesileikkaus Oy lahjoitti laattojen leikkauksen ja LMP-Merkkaus Oy teki kaiverrukset talkoohinnalla. Ramboll Oy lahjoitti katu- ja puistorakenteisiin tarvittavan lisäsuunnittelun. Ilman talkoohenkeä ei tätä taideteoksen valmistamiseen tarvittavaa käsityötä olisi voitu kustantaa.

Säätiölle poikkeuksellinen ja kertaluonteinen Horisontti-kampanja käynnistettiin yhteistyössä Helsingin kaupungin Itämerihaasteen kanssa Tall Ships Races Helsinki 2013 -tapahtuman yhteydessä. Horisontti-taideteos on Helsingin kaupungin omistuksessa.

Lämmin kiitos kaikille Horisontti-taideteokseen osallistuneille!

Lue lisää Horisontti-taideteoksesta:

Sivu
Horisontti

Vuonna 1992 perustettu John Nurmisen Säätiö tekee vaikuttavaa ja tuloksellista työtä Itämeren ja merellisen kulttuuriperinnön hyväksi. Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeet parantavat Itämeren tilaa konkreettisin toimin, jotka vähentävät mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Puhdas Itämeri -hankkeet rahoitetaan yksityisin lahjoitusvaroin ja julkisella rahoituksella.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku