Hyppää sisältöön
Etusivu
Horisontti

Horisontti-taideteos

kuva horisontti-taideteoksesta. Metallilaattoja, joissa ihmisten nimiä. Mies kävelee teoksen vierellä

Horisontti-taideteos on Helsingin Jätkäsaaressa sijaitseva Helsingin kaupungin omistama teos.

John Nurmisen Säätiö sekä Helsingin ja Turun kaupunkien Itämerihaaste toteuttivat yhteisen Itämeri-kampanjan osana The Tall Ships Races Helsinki 2013 -tapahtumaa. Kampanjassa kerättiin yksityishenkilöiltä 50 euron lahjoituksia Jätkäsaarenlaituriin sijoitettavaan Horisontti-taideteokseen.

Teos koostuu 4225 teräksisestä laatasta ”välkkeestä”, joihin on kaiverrettu kampanjaan lahjoittaneiden nimet. Horisontti-teos on 54 metriä pitkä, mikä vastaa Itämeren keskisyvyyttä.

Teos luovutettiin Helsingin kaupungille kesällä 2013 ja sen vastaanotti silloinen Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen.

Horisontin suunnitteli muotoilija Hannu Kähönen

Teoksen suunnitteli muotoilija, professori Hannu Kähönen.

Professori Kähönen kertoi suhteestaan Itämereen ja lahjoituksestaan Minä ja Itämeri -kirjoitussarjassa:

”Haluan omalla luovalla panoksellani olla mukana edistämässä sellaista Itämeren suojelutyötä, jossa keräyksen avulla hankitut varat kohdistetaan selkeästi havaittuun ongelmaan …..
Toivon Horisontin välkehtivän puhtaamman Itämeren symbolina. Jos haluamme jättää jotain kaunista itsestämme ja kulttuuristamme lapsillemme, se on puhdas Itämeri.”

Kampanjan lahjoitukset Itämeren rehevöitymisen vähentämiseen

Kampanjan tuotto käytettiin Itämeren rehevöitymisen vähentämiseen. Tuotoilla hankittiin Venäjällä sijaitsevalle Hatsinan jätevedenpuhdistamolle fosforinsaostuskemikaalisäiliö tarvittavine annostelu- ja mittauslaitteistoineen.

Hankkeet
Hatsinan jätevesihanke

Käynnistimme Hatsinan vesilaitoksen kanssa tehostetun fosforinpoiston Hatsinan jätevedenpuhdistamolla.

Lue lisää:

kuva horisontti-taideteoksesta
Uutinen
Itämeren suojelusta muistuttava Horisontti-taideteos välkehtii nyt täydessä pituudessaan Helsingin Jätkäsaarenlaiturissa

Kuva: Max Edin

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku