Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Itämeri ja Saaristomeri huomioitu uudessa hallitusohjelmassa

Itämeri ja Saaristomeri huomioitu uudessa hallitusohjelmassa – hyviä satsauksia muun muassa lantafosforin tehokkaampaan kiertoon

Poika kävelee Saaristomeren kallioilla
Uuden hallituksen tavoitteisiin kuuluu Saaristomeren saaminen pois Hot spot -ongelma-alueiden listalta. Kuva: Timo Ketonen

Hallitusohjelmassa painotetaan toimia erityisesti haavoittuvaisen Saaristomeren tilan parantamiseksi. Saaristomeren rehevöitymistä pyritään hillitsemään vähentämällä maatalouden päästöjä. HELMI- ja METSO-ohjelmat sekä Vesiensuojelun tehostamisohjelma saavat jatkoa. Ilmastonmuutoksen torjunta on otettava tosissaan myös tulevalla hallituskaudella.

Saaristomeren tila on kiitettävästi huomioitu uudessa hallitusohjelmassa. Uusi hallitus sitoutuu muun muassa jatkamaan edellisen hallituksen hyväksymää Saaristomeri-ohjelmaa, jonka tavoitteena on saada merialue pois Itämeren suojelukomission HELCOMin pahimpien kuormittajien Hot spot -listalta.

Saaristomeri on huonokuntoinen merialue, jonka suurin ongelma on rehevöityminen. Erityisesti maatalouden päästöt rehevöittävät Saaristomerta. Hallitusohjelma sisältääkin kirjauksia merialueen rehevöitymisen vähentämiseksi: keinoiksi on nostettu muun muassa lantafosforin kierrättäminen ravinneköyhille alueille ja erilaisten maanparannusaineiden käytön tukeminen pelloilla fosforin pitämiseksi maaperässä.

”Saaristomeri voi huonosti ja tarvitsee pikaisia toimia, joten on hienoa, että uusi hallitus nostanut rehevöitymisen vähentämisen kehityskohteeksi hallitusohjelmaan. Odotamme, millaisiin toimenpiteisiin Itämeren eteen ryhdytään hallitusohjelman pohjalta”, sanoo John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt.

Uusi hallitus jatkaa myös Vesiensuojelun tehostamisohjelmaa sekä HELMI-elinympäristöohjelmaa ja metsien suojeluohjelma METSOa. Ohjelmien toimet, kuten rantaluonnon kunnostaminen, soiden ennallistaminen ja metsien suojelu auttavat myös Itämerta.

Hallitusohjelmaan on nostettu lisäksi merenkulkuun liittyviä parannuksia: alusten huuhtelu-, ruokajäte-, rikkipesuri- ja käymäläjäteveden purku mereen kielletään Suomen aluevesillä. Ohjelmassa luvataan myös varmistaa Suomen riittävä öljyntorjuntavalmius Itämerellä, lumenkaadon lopettaminen vesistöihin sekä kotimaisen kalan kulutuksen, saatavuuden ja viennin lisääminen.

Ilmastonmuutos heikentää myös Itämeren tilaa

Rehevöitymisen vähentämisen lisäksi on uuden hallituksen muistettava huolehtia myös ilmastonmuutoksen torjumisesta.

Ilmastonmuutos vauhdittaa meremme rehevöitymistä. Lisääntyvät sateet ja tulvat tuovat entistä enemmän ravinteita maalta vesistöihin, sinilevät taas nauttivat kohoavista lämpötiloista. Siksi ilmastonmuutoksen torjunta on tärkeää myös Itämeren kannalta. Uuden hallituksen tuleekin pitää tiukasti kiinni sekä kansallisista että EU:n ilmastotavoitteista. Niihin pääsemiseen on varmistettava rahoitus ja konkreettinen toimeenpano tulevan hallituskauden aikana.

Mitä Itämeren pelastaminen vaatii?

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku