Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Järjestöille ohjatuilla perinnöillä on suuri merkitys myös lahjoittajalle

Testamenttilahjoittamisen päivä: Järjestöille ohjatuilla perinnöillä on suuri merkitys myös lahjoittajalle

Poika kävelee kalliolla meren rannalla

Keskiviikkona 13.9.2023 vietetään kansainvälistä testamenttilahjoittamisen päivää. Päivän avulla halutaan muistuttaa, että testamentin avulla voi ohjata omaisuuttaan hyväntekeväisyyteen. John Nurmisen Säätiön sivuilta voi ladata testamenttioppaan, joka kertoo, miten perinnön voi jättää Itämeren pelastamiseen.

Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry selvitti elokuussa testamenttilahjoitusten merkitystä järjestöille. Kyselyyn vastasi viisitoista yleishyödyllistä yhteisöä, jotka ovat mukana VaLa ry:n koordinoimassa Hyvä testamentti -verkostossa. Mukana verkostossa on myös John Nurmisen Säätiö.

Kyselyn mukaan perintöjen osuus kokonaisrahoituksesta oli keskimäärin kymmenen prosentin luokkaa. Yhteensä järjestöjen tietoon oli tullut kolmen vuoden aikana lähes 80 laadittua testamenttia, joissa edunsaajana on yksi tai useampi järjestö.

Myös John Nurmisen Säätiölle testamenttilahjoitukset ovat tärkeä toiminnan mahdollistaja.

”Testamenttilahjoitukset ovat tärkeässä asemassa John Nurmisen Säätiön toiminnan rahoituksessa. Ne mahdollistavat pitkäjänteisen toiminnan meriympäristömme tilan parantamiseksi ja merikulttuurin edistämiseksi. Testamenttilahjoitukset mahdollistavat myös uusien tärkeiden meriympäristöhankkeiden valmistelun Itämeren ravinne- ja haitallisten aineiden päästöjen leikkaamiseksi”, sanoo säätiön varainhankintajohtaja Erkki Salo.

Kyselyjen mukaan lahjoittajan näkökulmasta tärkein syy testamentin tekemiselle tai sen harkitsemiselle on halu päättää, mihin omaisuus menee kuoleman jälkeen. Lisäksi joka kymmenes kertoo syyksi halun edistää omien arvojen mukaista toimintaa testamenttilahjoituksen avulla.

Lahjoittamista ja sen motiiveja tutkineen filosofian tohtori Suvi Heikkilän mukaan lahjoittajahaastatteluissa ilmenee, että monet vastaajat kokevat valtavaa huojennusta testamentin teon jälkeen. Heidän huolensa tulevaisuudesta oli helpottanut ja stressi sekä omasta että omaisuuden kohtalosta lauennut. Lisäksi lahjoitushetkellä heitä lämmitti tieto siitä, että testamentin avulla he jättäisivät jälkeensä jotain merkityksellistä.

”John Nurmisen Säätiöllä on pitkät perinteet suomalaisen merihistorian ja -kulttuurin vaalimisessa sekä Itämeren suojelutyössä. Tavoitteemme on jättää Itämeri parempaan tilaan tuleville sukupolville”, Erkki Salo kertoo.


Keskiviikkona 13.9. vietetään kansainvälistä testamenttilahjoittamisen päivää (Legacy Giving Day). VaLa ry ja Hyvä testamentti -verkosto haluavat päivän myötä muistuttaa, että testamentissaan voi ohjata perintöä hyväntekeväisyyteen. www.hyvätestamentti.fi -sivustolle on koottu tietoa testamenttilahjoittamisesta ja sitä kautta voi ottaa yhteyttä maksutta ja luottamuksellisesti lakiasiantuntijaan.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku