Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Museoiden näyttelysuunnittelu uudistuu tekoälyllä

Museoiden näyttelysuunnittelu uudistuu tekoälyllä

Kuvassa on ensimmäinen Suomenlahtea kuvaava kartta, jonka teki hollantilainen Lucas Janszoon Waghenaer. Kuva: John Nurmisen Säätiön kokoelmat.
Tekoälyn avulla voidaan esimerkiksi yhdistää vanhoille merikartoille piirtyviä paikkoja niiltä löydettyihin esineisiin. Ensimmäisen Suomenlahtea kuvaavan kartan teki hollantilainen Lucas Janszoon Waghenaer. Kuva: John Nurmisen Säätiön kokoelmat.

Lisätietoja

Maija Soljanlahti
Tuottaja, John Nurmisen Säätiö maija.soljanlahti@jnfoundation.fi
+358 50 463 9305

Mikko Sola
Tuoteomistaja, Userix Oy
mikko.sola@userix.fi

John Nurmisen Säätiö ja Userix Oy ovat käynnistäneet hankkeen, jossa kehitetään tekoälyavusteinen näyttelysuunnittelualusta. Alusta tarjoaa museoille uusia työkaluja yhteisnäyttelyiden suunnitteluun. Näyttelyissä voidaan tuoda temaattisesti yhteen erilaisia kokoelmia ja tarinoita, rikastaen yleisön kulttuurikokemusta.

Hanke luo uutta tietoa tekoälyn hyödyntämisestä näyttelysuunnittelussa, digitalisoi museoiden välistä yhteistyötä sekä edistää taiteen kansainvälistä saavutettavuutta. Tavoitteena on digitalisoida näyttelysuunnittelun prosessi ja keventää hallinnollista työtä kokoelmien vaihtoon liittyen.

“Haluamme madaltaa kynnystä museoiden väliseen yhteistyöhön niin Suomessa, kuin kansainvälisestikin. Hankkeessa yhdistyvä tekninen osaaminen ja museoalan tuntemus luovat vankan pohjan kulttuurialan digitaalisen muutoksen vauhdittamiselle”, Userix Oy:n tuoteomistaja Mikko Sola kertoo.

Tekoälyavusteinen yhteistyö museoiden välillä voi avata uusia mahdollisuuksia myös tutkimuskäyttöön.

Ensimmäinen tekoälynäyttely on meriaiheinen

John Nurmisen Säätiö on mukana alustan kehittämisessä ja sen avulla kuratoitavan näyttelyn pilotoinnissa. Näyttely julkaistaan Digimuseo.fi -palvelussa vuoden 2025 lopussa.

“Tekoälyn avulla pystymme löytämään uusia luovia yhteyksiä erilaisten kokoelmien välillä ja rakentaa näyttelykokonaisuuksia eri teemojen ympärille. Voimme esimerkiksi yhdistää vanhoille merikartoille piirtyviä paikkoja niiltä löydettyihin esineisiin tai niitä kuvaaviin taideteoksiin”, John Nurmisen Säätiön tuottaja Maija Soljanlahti kertoo.

John Nurmisen Säätiön ja Userix Oy:n yhteishanke toteutetaan vuosien 2024–2025 aikana ja se rahoitetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä tuella.


Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku