Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Soiden ennallistaminen puhdistaa valumavesiä Pohjanmaalla

Soiden ennallistaminen puhdistaa valumavesiä Pohjanmaalla

Virvatulen luonnonsuojelualuetta ennallistettiin elokuussa. Kuva: Anna Saarentaus

Lisätietoja:

Johtamalla metsäojitusalueiden vesiä luonnontilaisille tai ennallistettaville soille saadaan parannettua niin suoluonnon kuin vesistöjen tilaa. Yksityis-VESPA-hankkeessa palautettiin tänä kesänä vesiä Virvatulen suojelualueella Halsualla ja Majasuolla Alavudella. Ennallistamalla suoalueita suojellaan lähivesistöjen lisäksi Itämerta.

Puolet Suomen soista on ojitettu, jotta suot kuivuisivat ja puut kasvaisivat alueella paremmin. Kuivuessaan suon turve hajoaa. Sen sisältämä hiili karkaa ilmaan ja ravinteita pääsee huuhtoutumaan alapuolisiin vesistöihin. Ojituksiin liittyvät päästöt eli niin sanottu ojituslisä muodostavat peräti 80 prosenttia metsätalouden fosforikuormituksesta.

Vesien palautus on uusi metsätalouden vesistökuormitusta tehokkaasti leikkaava toimi, jossa ojitusalueen ravinne- ja kiintoainepitoisia vesiä johdetaan luonnontilaiselle tai ennallistettavalle suolle puhdistumaan. Vesien palautuksella myös muita hyötyjä: suot ovat lajistoltaan hyvin monimuotoisia, mutta ojituksen seurauksena suoluonto on uhanalaistunut. Ennallistamalla suoalueita saadaan parannettua suolajien elinolosuhteita. Samalla hyötyy myös ilmasto, sillä luonnontilaiset suot toimivat hiilinieluina.

Vesienpalautusmenetelmää edistetään parhaillaan Tapion, John Nurmisen Säätiön ja Iin Micropoliksen yhteisessä Yksityis-VESPA-hankkeessa. Tavoitteena on muutamien kohteiden toteuttamisen lisäksi saada yksityiset maanomistajat laajemmin kiinnostumaan menetelmästä ja ottamaan sen käyttöön. Siihen tarvitaan edelläkävijöitä, jotka näyttävät omilla maillaan esimerkkiä.

”Olemme saaneet vesien palautuksista hyviä kokemuksia: yksityiset maanomistajat ovat olleet idealle myötämielisiä ja toteutukseen on löydetty taitavia ammattilaisia. Hienoa, että olemme löytäneet mukaan ennakkoluulottomia maanomistajia”, sanoo erityisasiantuntija Anna Saarentaus John Nurmisen Säätiöstä.

Tänä kesänä hankkeessa on toteutettu kaksi ennallistamiskohdetta yksityismailla.

Virvatulen luonnonsuojelualueella tehtiin muun muassa patoja. Kuva: Anna Saarentaus

Virvatulen suojelualueen luontoarvoja turvataan ennallistamisella

Toinen kohteista on Halsualla sijaitseva 62 hehtaarin suojelualue Virvatuli, jonka omistaa Luonnonperintösäätiö. Virvatulen alue on pääosin ojittamaton, mutta sen läpi on kaivettu ympäröivien ojitusalueiden laskuojia, mikä on kuivattanut suojelualuetta. Vesien palautuksella tuetaan Virvatulen suon luonnonarvoja ja metsäojitusalueilta peräisin olevien ravinteikkaiden vesien puhdistamista. Alueen valumavedet laskevat jokien kautta Perämereen.

Virvatulen suota ennallistettiin levittämällä vettä laskuojista suojelualueelle ja ohjaamalla viereisen kiinteistön omistajan luvalla metsäojaverkoston vesiä luontaiselle reitilleen. Tämä vähentää metsäojituksen aiheuttamaa kuormitusta jokiin ja järviin. Koska luonnonsuojelualueella haluttiin välttää koneuria, patoaminen ja johdeojien kaivaminen tehtiin talkoilla. Työn toteutti elokuun lopussa Keski-Pohjanmaan luonto ry.

”Vielä vuoden 67 kartoista näkee, että Virvatuli on ojittamatonta seutua, mutta kymmenen vuotta myöhemmin ojat näkyvät. 50 vuodessa alueelle on kasvanut jo jonkin verran mäntyä. Ennallistamalla palautamme aluetta takaisin kohti luonnontilaa”, kertoo talkoopäällikkö Hannu Saari.

Majasuon ennallistamisella pidetään lähivesistöt hyvässä tilassa

Finsilva Oyj:n omistaa Alavudella 53 hehtaarin kokoisen Majasuon alueen. 1960-luvulla avosuosta yritettiin tehdä ojittamalla metsää, mutta se jäi haaveeksi. Ojat ovat sittemmin kasvittuneet voimakkaasti eikä niiden kunnostaminen ole taloudellisesti mielekästä.

Majasuon vedet laskevat Kuotesjärveen ja Kuotesluomaan ja edelleen Kuorasjärven, Nurmonjoen ja Lapuanjoen kautta Itämereen. Kuotesjärven ja Kuorasjärven ekologinen tila on hyvä, mutta Kuotesjärven ravinnepitoisuudet ovat viime vuosina kohonneet ja sen hyvän tilan on arvioitu olevan uhattuna.

Finsilva Oy tarttui mahdollisuuteen ennallistaa Majasuo. Aluetta ennallistettiin syyskuussa tukkimalla ojia ja rakentamalla patoja ja johdinoja. Ojia tukitaan yhteensä noin 900 ojametriä, lisäksi alueen uudelleenvettymistä tuetaan 20 padon avulla, poistamalla haihduttavaa puustoa ja johtamalla alueelle vettä naapurimaanomistajan alueelta 120-metrisen johdinojan avulla.

”Strategianamme on vastuullisesti toimimalla rakentaa kestävämpää tulevaisuutta ja huolehtia luonnon monimuotoisuudesta. Suot ovat yksi Suomen eniten heikentyneistä luontotyypeistä, joten Majasuon kaltaiset ennallistamiskohteet ovat olennainen osa toimintaamme. Nyt epäonnistunut ojitusalue käännetään takaisin avosuoksi ja luonto kiittää”, sanoo Finsilvan toimitusjohtaja Juha Hakkarainen.

Yksityis-VESPA-hankkeen puitteissa toteutetaan tänä vuonna Majasuon ja Virvatulen lisäksi vielä yksi ennallistamiskohde.

”Soiden ennallistamistoimia on toteutettu suojelualueiden ulkopuolella valitettavan vähän. Toivottavasti Finsilvan esimerkki innostaa myös muita yksityisiä maanomistajia soiden ennallistamiseen ja vesien palauttamiseen”, Anna Saarentaus sanoo.

Yksityis-VESPA saa rahoitusta ympäristöministeriön vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.

Alavudella tukitiin ojia ja kaivettiin uusi johdinoja, jota pitkin vesi palautuu alueelle naapurimaanomistajan metsätalousmaalta. Kuva: Anna Saarentaus
Hankkeet
Yksityis-VESPA vesien palautushanke

Vähennämme metsätalouden päästöjä vesistöihin puhdistamalla metsäojitusalueiden vesiä yhteistyössä Tapion ja Iin Micropoliksen kanssa.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku