Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Tokmanni lahjoittaa rahaa rehevöitymisestä kärsivän Itämeren suojeluun

Tokmanni juhlistaa Itämeripäivää – lahjoittaa rahaa erityisesti rehevöitymisestä kärsivän Itämeren suojeluun

Tokmannin henkilöstöstä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Sirpa Huuskonen ojentaa rahalahjoitusta symboloivan plakaatin John Nurmisen Säätiön toimitusjohtajalle Annamari Arrakoski-Engardtille.
Tokmannin henkilöstöstä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Sirpa Huuskonen ojentaa rahalahjoitusta symboloivan plakaatin John Nurmisen Säätiön toimitusjohtajalle Annamari Arrakoski-Engardtille. Kuva: Ilkka Vuorinen

Lisätietoja

Maarit Mikkonen
Sijoittajasuhde- ja viestintäpäällikkö
Tokmanni
maarit.mikkonen@tokmanni.fi
+358 40 562 2282

Tokmanni vaalii luonnon monimuotoisuutta lahjoittamalla 15 000 euroa John Nurmisen Säätiön kautta Itämeren suojeluun. Torstaina 31. elokuuta vietettävän Itämeripäivän kunniaksi luovutetulla lahjoituksella tuetaan säätiön konkreettista, mitattavaa työtä Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi. Uusimman lahjoituksen myötä Tokmanni on tukenut Itämeren suojelutyötä 163 000 eurolla tällä vuosikymmenellä.

Tokmanni-myymäläketjun asiakkaat ja Tokmannin kauneuteen ja puhtauteen keskittynyt oma tuotemerkki Pisara ovat jo neljättä kertaa olleet tärkeässä roolissa kerryttämässä lahjoituspottia ja sitä kautta tukemassa John Nurmisen Säätiön työtä Itämeren ja sen perinnön suojelemiseksi. Lahjoitusten taustalla ovat olleet vuosittaiset Pisara – Itämeren puolesta -nimiset kampanjat, ja tänä vuonna Tokmanni lupasi lahjoittaa jokaisesta kuluvan vuoden touko–elokuussa myymästään Pisara-tuotteesta yhden sentin säätiön kautta Itämeren suojeluun.

Yhteistyö Tokmannin ja John Nurmisen Säätiön välillä on saanut osakseen käytännössä poikkeuksetta pelkkää myönteistä palautetta vuosien varrella.

– On ollut ilahduttavaa huomata, että sekä asiakkaamme että henkilökuntamme ovat kokeneet Itämeren ja sen rannikon hyvin rakkaiksi ja halunneet olla mukana auttamassa lahjoituspottien kerryttämisessä ja siten Itämeren suojelussa, Tokmannin henkilöstöstä ja vastuullisuudesta vastaava johtaja Sirpa Huuskonen kertoo.

– Myönteinen suhtautuminen on kannustanut meitä kertomaan niin Itämeren nykytilasta kuin John Nurmisen Säätiön aidosti vaikuttavasta, pitkäjänteisestä työstä Itämereen kohdistuvan kuormituksen ja ympäristöriskien vähentämiseksi. Kun tietoisuus edelleen kasvaa, lupaa se hyvää Itämerelle, hän lisää.

John Nurmisen Säätiön toimitusjohtaja Annamari Arrakoski-Engardt kiittää Tokmannia ja sen asiakkaita tuesta Itämeren hyväksi.

– Tokmannin monivuotinen tuki säätiön työlle mahdollistaa meille konkreettisen työmme jatkumisen. Vaikka Itämerta kuormittavat ravinnepäästöt on saatu puolitettua 1990-luvulta, ravinteita valuu mereen edelleen liikaa ja työtä on vielä paljon tehtävänä, hän toteaa.

Rahalahjoitus suunnataan konkreettiseen suojelutyöhön

Tokmannin ja John Nurmisen Säätiön hyväntekeväisyyskampanjassa kertyvä rahalahjoitus ohjataan John Nurmisen Säätiön työhön peräti yhdeksän valtion rajaaman Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi.

Tuelle on tarvetta, sillä suomalaisille rakas Itämeri kärsii erityisesti rehevöitymisestä. Sitä aiheuttavat levien ja vesikasvien kasvua vedessä ruokkivat typpi- ja fosforipäästöt. Rehevöityminen kiihtyy entisestään ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Ilman lämmetessä myös meriveden lämpötila nousee, mikä kiihdyttää esimerkiksi sinilevän kasvua entisestään. Samalla se saattaa useat Itämeren olosuhteisiin sopeutuneet pohjoiset lajit ahdinkoon.

John Nurmisen Säätiön meriympäristöhankkeissa parannetaan Itämeren tilaa vähentämällä mereen kohdistuvaa kuormitusta ja ympäristöriskejä. Lisäksi säätiö jakaa tietoa Itämeren tilasta ja pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon Itämeren hyväksi.

– Merta suojellaan maalta käsin. Esimerkiksi peltojen kipsikäsittelyllä ja järviruo’on niitolla on suuri merkitys Itämerta kuormittavan sinilevän määrään. Merenkulussa työmaamme liittyy erityisesti haitallisten aineiden päästöjen vähentämiseen. Luontokatoa torjumme meriajokkaita istuttamalla ja meren merkityksestä viestimme tänä kesänä Tuntematon Itämeri -näyttelyssämme Suomenlinnassa, Arrakoski-Engardt kertoo.

Tokmanni-konserni ottaa luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vakavasti

Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on ilmastonmuutoksen ohella kohonnut merkittäväksi uhaksi ympäristölle. Tokmanni-konserni suhtautuu tilanteeseen vakavasti, Huuskonen kertoo.

– Pyrimme huomioimaan omassa toiminnassamme ja arvoketjussamme ne tekijät, joilla voimme edistää monimuotoisuuden säilymistä ja luonnonvarojen kestävää käyttöä. Tokmanni on jo pitkään tehnyt pitkäjänteistä työtä vastuullisuuden edistämiseksi, on kyse esimerkiksi tuloksellisesta ilmastotyöstämme tai erilaisia riskiraaka-aineita koskevista linjauksistamme. Ostimme kesällä ruotsalaisen halpakauppaketju Dollarstoren, ja tulemme sen myötä yhtenäistämään käytäntöjämme myös vastuullisuustyössämme.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku