Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Tapahtumat
Lintuja Itämerellä – Raimo Sundelinin valokuvanäyttely 

Lintuja Itämerellä – Raimo Sundelinin valokuvanäyttely 

m/s Viking Grace, Arcade-käytävä, 11. kansi, 15.5. – 31.12.2024

lokaatio ikoni

Digimuseo.fi -palvelussa kaikkina vuorokaudenaikoina

tilanne ikoni

Maksuton näyttely

”Linnut, nuo saariston, kevään ja kesän eloisin ja äänekkäin eliöjoukko palaa ikiaikaisessa järjestyksessään tänne pesimään. Niin on evoluutio asian askarrellut.

Pesintäkausi on pitkä. Merikotka voi aloittaa jo helmikuun lopulla ja pilkkasiipi vasta elokuussa. Eri lajeilla on erilaiset ympäristön vaatimukset ja pesintästrategiat. Ne jaksavat aina uteliasta kiinnostaa.  

Itämeren vähälajista linnustoa ja sen kannan vaihteluiden arvaamattomia muutoksia voi hämmästellä ja syitä pohtia. Vesilinnut kärsivät vesien rehevöitymisestä, ja meren muuttuessa linnuilla on kova kiire sopeutua uudenlaisiin oloihin. Myös vieraspedot verottavat rannoilla pesivien lintujen munia tehokkaasti, jolloin pesimämenestys jää laihaksi. 

Uniikin arkipelagin linnut tuottavat iloa havaitsevalle ja ymmärtävälle ihmiselle. Jatkuvuus elinvoimaisille lintukesille on riippuvainen myös meistä.”

Raimo Sundelin

Ammattikuvaajana, majakka-aktiivina ja luonnon ystävänä tunnettu Raimo Sundelin on kuvannut saaristoa vuosikymmenten aikana tuhansilla luontoretkillään. Sundelinin taltioimista kuvista on koottu linnuista kertova näyttely, johon voi tutustua Itämeren aalloilla m/s Viking Gracella tai virtuaalisesti Digimuseossa. Molemmat näyttelyt ovat maksuttomia. Diginäyttelyyn voi tutustua suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Harmaahaikara Kuva Raimo Sundelin
Lentävän harmaahaikaran voi tunnistaa helposti sen s-kirjaimen muotoon asettuneesta kaulasta. Kuva: Raimo Sundelin
Kuvassa on tylli-lintu.
Tylli on saanut nimensä pehmeästä kutsuäänestään ”tyl-li”. Kuva: Raimo Sundelin

Raimo Sundelin

Raimo Sundelin on Suomen Majakkaseuran perustajajäsen sekä Suomen Luonnonvalokuvaajien ja Ammattiluonnonkuvaajien jäsen. Hänen kuvistaan on toimitettu useita saaristoaiheisia näyttelyitä, ja hän on toiminut valokuvaajana monissa luonnonvalokuvausta ja saaristoa käsittelevissä kirjoissa. Sundelin tunnetaan saaristolintulaskijana ja hän on ollut mukana erilaisissa saariston suojeluhankkeissa. Viimeisten viidenkymmenen vuoden aikana Sundelin on lähtenyt kuvausmatkoilleen saaristoon kotilaituristaan Raumalta.

John Nurmisen Säätiön kustantama Sundelinin kaksikielinen valokuvateos Meren muisti – Havets minne avaa ikkunan luodoille ja rannoille sekä niiden kasvustoon ja eläimistöön, yksilöllisistä puista jäänreunan lintuihin. Sundelin on taltioinut kuviinsa myös ihmisen toimintaa menneiden aikojen jatulintarhoista ja kalamajoista nykypäivän vierasvenesatamiin. Teoksessa nähdään majakkasaaria ja vanhoja luotsitupia sekä merenkulun merkkejä kummeleista pookeihin. Valokuvien tarinoita rikastuttavat Sundelinin runolliset tekstit lounaisen saaristoluonnon vuodenajoista ja ominaispiirteistä.

Raimo Sundelin lyhty kädessä veneessä kallioisella merenrannalla

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Haku