Hyppää sisältöön
Etusivu
Mitä teemme
Itämeri-media
Orion lahjoittaa 50 000 euroa Itämeren suojeluun

Orion lahjoittaa 50 000 euroa Itämeren suojeluun

Kuva Itämeren saaristosta
Kuva: Joonas LinkolaOrion on ollut John Nurmisen Säätiön pääyhteistyökumppani vuodesta 2018. Yhtiöllä on toimintaa kaikissa Itämeren ympärysmaissa, joten Itämeren suojelu on sille luontevaa. Orionin ja säätiön yhteistyö on tiivistä.

Meriympäristöjohtaja Ulla Rosenström John Nurmisen Säätiöstä kertoo, että yritys- ja yksityislahjoittajien tuella säätiö tekee vaikuttavia ja kustannustehokkaita vesiensuojelutoimia. Loistava esimerkki tehokkaasta Itämeren suojelutoimesta on kipsin levitys pelloille.

”Kipsillä pystytään vähentämään vesistöihin päätyvää fosfori- ja kiintoaineskuormaa merkittävästi, tutkimusten mukaan noin 50 prosenttia. Vaikutus kestää jopa viisi vuotta”, Rosenström kertoo.

”Laskennallisesti 50 000 eurolla voimme esimerkiksi kattaa yhden vuoden kipsin levityksen logistiikkakulut hankkeessamme Ahvenanmaalla”, Rosenström iloitsee.

Orion Itämeren puolustajana

Orionin toimitusjohtaja Liisa Hurme pitää tärkeänä, että Orion kantaa kortensa kekoon Itämeren ja luonnon suojelemisessa. Itämeren suojeluun ryhtyminen vuonna 2018 oli luonnollinen askel suomalaiselle Orionille, jolla on toimintaa kaikissa Itämeren ympärysmaissa. Kaikkinensa Orionilla on toimintaa noin kolmessakymmenessä maassa.

”Missiomme on olla rakentamassa hyvinvointia, ja myös ympäristön hyvinvointi on osa sitä. Vaikka Itämeri ei yllä Etelä-Eurooppaan saakka, jossa meillä on myös toimintaa, tuntuu luonnonsuojelu ylipäänsä puhuttelevan kaikkia orionilaisia”, Hurme sanoo.

Orion on toiminut puhtaamman Itämeren puolesta esimerkiksi Lääkkeetön Itämeri -kampanjassa sekä Orionin ideoimassa Maskiton meri -kampanjassa. Orionilaiset ovat tiimitalkoissa keränneet Itämeren rannoilta tuhansia ämpärillisiä roskia. Orionin apteekkien keräilykampanjassa asiakkailla on ollut mahdollisuus tuotelahjan sijaan lahjoittaa John Nurmisen Säätiölle Itämeren hyväksi.

Lääkejäämien oikeaoppisessa hävittämisessä vielä tekemistä

Haitalliset aineet on nostettu John Nurmisen Säätiön toiminnan painopisteiksi tänä vuonna rehevöitymisen estämisen ja meriluonnon suojelun lisäksi. 

Orion uusi vuonna 2017 tuotantolaitoksissaan toimivat vedenkeruujärjestelmät, minkä ansiosta suurin osa veden laatuun vaikuttavista lääkeaineista saadaan tuhottua.

”Vain kaksi prosenttia vesistöjen lääkejäämistä on peräisin lääkkeiden valmistuksesta. 98 prosenttia syntyy lääkkeiden käyttämisestä ja hävittämisestä”, Hurme kertoo.

Vanhoja lääkkeitä ei tulisi heittää roskiin tai kaataa viemäriin, vaan palauttaa apteekkiin. Orion on jo usean vuoden ajan levittänyt tietoa lääkkeiden oikeaoppisesta hävittämisestä yhdessä John Nurmisen Säätiön kanssa.

Haluatko pysyä kartalla Itämeren tilasta?

Tilaa uutiskirjeemme ja kuulet ensimmäisenä Itämeri-aiheisista tapahtumista, säätiön hankkeiden etenemisestä, merellisistä julkaisuista ja muista kiinnostavista sisällöistä.

Lue seuraavaksi

Haku